Gezinsleven

Thematische films om met uw gezin te bekijken

film

Niets is beter dan een film om bepaalde onderwerpen voorzichtig met uw kinderen te bespreken ! Hier is een kleine selectie van films om aan uw kinderen te laten zien en achteraf met hen te bespreken. Zet je popcorn of je beste TV dienblad klaar !

 

Nausicaä van de Vallei van de Wind

Meer dan een millennium na de ineenstorting van de industriële beschaving, veroorzaakt door de Zeven Dagen van Vuur - een gewelddadige wereldoorlog - probeert de mensheid te overleven naast de Fukai, een gigantisch woud dat blijft groeien en het menselijk territorium binnendringt. In dit bos leven gigantische insecten, maar ook sporen die giftig zouden zijn voor mensen. Nausicaä, prinses van de Windy Valley, bestudeert de planten van de Fukai om meer te weten te komen over hun invloed op de menselijke samenleving en haar koninkrijk. Ze ontdekt dat de sporen die door de planten vrijkomen niet giftig zijn... integendeel ! Ze dienen om water uit de bodem af te voeren en de lucht te zuiveren.  Maar deze ontdekking van de prinses zou wel eens te laat kunnen komen: een Tolkien-schip (een naburig rijk) is in het woud neergestort; de inzittenden hebben maar één doel: Fukai en zijn fauna in de as leggen met een verwoestend wapen uit de oude wereld... Nausicaä begint dan aan een zoektocht, waarbij ze haar leven riskeert, om dit uitzonderlijke ecosysteem te redden.

Deze film is een van de grote klassiekers van Studio Ghibli. Door middel van metaforen en verwijzingen naar onze moderne samenleving geeft het met grote nauwkeurigheid de ecologische ineenstorting weer waarmee we te maken hebben. De heldin, Nausicaä, strijdt fel tegen buitensporig geweld, de vernietiging van levende wezens en onwetendheid over het milieu waarin mensen leven. 
Te bekijken met kinderen die oud genoeg zijn om een ietwat ingewikkeld verhaal te begrijpen. Opgelet, sommige scènes kunnen indruk maken op de jongsten of hen zelfs bang maken (explosies, ontploffingen, vuur, enz.).

Bestuurder : Hayao Miyazaki

Duur : 1h56

Thematisch : ecologie, respect voor het leven

Vanaf 8 jaar

 

Vice-Versa

Riley is geboren in Minnesota, USA, waar ze haar herinneringen opbouwt tot ze 11 is. In het Cerebrale Kwartier, de zetel van Riley's bewustzijn en geest, leven Vreugde, Droefheid, Angst, Walging en Woede ; haar belangrijkste emoties die elk de herinneringen van het kleine meisje kleuren. Op vijf na worden al deze herinneringen elke nacht naar Riley's langetermijngeheugen gestuurd: ze blijven in de hersenafdeling om haar persoonlijkheid te verankeren in de aspecten Gekkigheid, Familie, Eerlijkheid, Passie en Vriendschap. Deze vijf hoofdgeheugens zijn geel gekleurd, de kleur van Vreugde, het hoofd van het Hersendistrict. Wanneer zij en haar ouders naar San Francisco moeten verhuizen, worden de dingen ingewikkeld voor Riley : Sadness, de emotie die door anderen verkeerd begrepen wordt, pleegt een valse manipulatie met de herinneringen van het meisje. Riley's persoonlijkheid wordt ondersteboven gekeerd: haar handelingen veranderen, haar reacties, haar emoties, haar herinneringen... alles wordt afgekapt of op zijn kop gezet. Joy moet dan samen met Sadness op weg naar Riley's langetermijngeheugen om Riley's fout te herstellen. Onderweg komen de twee emoties veel herinneringen en valkuilen tegen om Riley te helpen haar sprankelende persoonlijkheid terug te vinden.

Als je je ooit hebt afgevraagd wat er in het hoofd van je kleine jongen omgaat, dan is deze film iets voor jou ! Vol metaforen en parallellen helpt Vice-Versa kinderen hun emoties te identificeren en volwassenen de mechanismen van wisselende stemmingen en perspectieven te begrijpen.Een familiefilm om te bekijken tijdens grote veranderingen of gewoon om je emoties en gevoelens te identificeren.

Bestuurders : Peter Docter en Ronnie Del Carmen

Duur : 1h34

Thematisch : Psychologie, emotie en geheugenwerking 

Vanaaf 5 jaar

 

Stuart Little

SStuart, een kleine muis die praat en zich kleedt als een echte jongen, is beschikbaar voor adoptie. De Littles, een gezin in New York, willen een kind adopteren om de broers en zussen van George, hun enige zoon, aan te vullen. De ontmoeting moest er komen ! Aanvankelijk waren zij verbaasd over het profiel van Stuart (zij verwachtten inderdaad een mensenkind te adopteren !), maar de heer en mevrouw Little zetten zich snel over het verschil heen en besluiten het muisje mee naar huis te nemen. Maar George is het daar niet mee eens : hij weigert deze nieuwkomer als zijn kleine broertje te beschouwen : hij is een muis ! Verworpen door zijn broer en voortdurend achterna gezeten door Snowbell, de kat van de familie, begint Stuart het gevoel te krijgen dat hij niet bij de Littles hoort. Dit gevoel wordt bijna weggevaagd wanneer Stuart en George de op afstand bestuurbare bootrace winnen en ermee instemmen hand in hand te werken met zijn geadopteerde broer voor de duur van de wedstrijd. Met deze overwinning accepteren George en de rest van de familie Little eindelijk Stuart als een volwaardig lid van de familie. Op dat moment komen de Stouts aan, een stel muizen die beweren Stuarts biologische ouders te zijn. De kleine muis wordt dan voor een moeilijke keuze gesteld : bij zijn adoptiegezin blijven of de Stouts volgen...

Stuart Little, aangepast voor jonge kinderen, is een ware ode aan de aanvaarding van verschillen en integratie. Voor de komst van een broertje of zusje, of gewoon om je kleintje de kans te geven zijn geest open te stellen en verschillen te aanvaarden.

Bestuurder : Rob Minkoff

Duur : 1h24

Thematisch : adoptie, verschil, komst van een broertje

Vanaaf 5 jaar