Gezondheid

Sylvotherapie of "bosbaden": de voordelen van een voorouderlijke Japanse praktijk

douglas-lopez-vi2tMRg93wE-unsplash

Sylvotherapie, of boomtherapie, is een voorouderlijke medische praktijk die zijn oorsprong vindt in Japan, waar zij Shinrin Yoku wordt genoemd. Talrijke wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd door dokter Qing Li, hebben aangetoond dat de onderdompeling in een bos preventieve en therapeutische eigenschappen heeft voor onze gezondheid. Het contact met de natuur en meer in het bijzonder het bosbad, zou ons immers in staat stellen ons organisme op lichamelijk, psychisch en geestelijk vlak weer in evenwicht te brengen.

In een snelle maatschappij, waarin we allemaal hyperverbonden zijn met onze schermen, hebben we de neiging geen aandacht meer te besteden aan de levenden. Toch heeft de natuur de magische kracht om ons te doen vertragen en ons terug te brengen naar het huidige moment. Maar niet alleen dat... Ontdek in dit artikel de heilzame werking van bomen, of hoe het bos ons geneest.

De voordelen van een bosbad :

1. Beter beheer van stress en angst

Als het op ontspanning aankomt, werkt sylvotherapie. Het is aangetoond dat regelmatig baden in de bossen de cortisolspiegel (stresshormoon) verlaagt, die bijzonder hoog is bij mensen die aan chronische stress lijden. De voordelen zijn onmiddellijk: een gevoel van ontspanning, innerlijke rust, lagere bloeddruk en hartslag. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan het feit dat bomen reukmoleculen afgeven die rechtstreeks inwerken op ons centraal zenuwstelsel en op de productie van welzijnshormonen. Als u of uw kinderen zich momenteel onrustig voelen, weet u wat u te doen staat. Een kleine raad: misschien vermijden om hen het verhaal van Klein Duimpje te vertellen vlak voor de activiteit ­čśë.

2. Een hernieuwd contact met jezelf en je zintuigen

Een bosbad kan een echte zintuiglijke ervaring zijn. Kies een dichtbegroeid bos en laat uw zintuigen u leiden: observeer de omgeving om u heen, overpeins de natuur, raak de schors van de bomen aan, ruik de verschillende soorten naald- en loofbomen... Loop op blote voeten, luister naar de geluiden van het bos, doop je handen in de aarde. Neem de tijd om je te (her)verbinden met al je gewaarwordingen. 

3. Een sterker immuunsysteem

Het is wetenschappelijk bewezen: bostherapie versterkt het immuunsysteem. Talrijke studies hebben aangetoond dat baden in de bossen de lymfocyten (killercellen) doet toenemen en ons zo beschermt tegen vele virussen en bacteri├źn. Met de winter in aantocht, zou het verkeerd zijn om dat niet te doen. Vooral omdat de gunstige effecten tot meer dan dertig dagen na de wandeling aanhouden. Een gezellig en gratis gezinsuitstapje, een versterkt immuunsysteem en een boost in energie: wie kan daar tegenop?

4. Verbeterde hersenactiviteit

Een Shinrin Yoku-sessie is niet alleen een rustgevende en verkwikkende activiteit, maar verbetert ook de cognitieve functie, verhoogt de concentratie, bevordert de creativiteit en ontwikkelt de intu├»tie. 

Sylvothérapie

Als u meer wilt weten over Shinrin Yoku, zal dit boek u door de praktijk van het bosbaden leiden. Naast uitleg over de oorsprong van de sylvotherapie, staat dit mooi gedocumenteerde boek vol goede tips om het meeste uit uw wandeling te halen. Natuurliefhebbers, zullen jullie de roep van het bos weerstaan in dit prachtige herfstseizoen?