Spellen / Speelgoed

Small World of Warcraft : voor de horde !

th

Een nieuwe dag breekt aan op Azeroth. Een dag als alle andere, verleden en toekomst. Een dag van genadeloze strijd om de controle over het land van World of Warcraft. Niet alleen is deze wereld te klein voor iedereen, maar hij is ook het toneel van een eeuwenoud, nooit eindigend conflict tussen de Alliance en Horde facties. De dag is nu aangebroken en de tijd is gekomen voor u om naar de frontlinies te gaan.

 

SWofWarcraft Titre

 

Als u Small World al kent, kunt u de laatste twee alinea's direct lezen! Anders, lees verder.

In Small World of Warcraft is het doel eenvoudig: zoveel mogelijk overwinningspunten verzamelen in een beperkt aantal beurten. Daartoe kiest elke speler aan het begin van zijn eerste beurt een combinatie Mens - Speciale Kracht. De Mensen-tegels en de Speciale Kracht-tegels zijn apart, dus de combinaties zullen bij elk spel anders zijn. Kiest u voor de Woedende Pandaren, de Menselijke Ontdekkingsreizigers of de Moerasdwergen (ja, willekeur kan ook onwaarschijnlijke combinaties opleveren)? Afhankelijk van uw combinatie, krijgt u een groter of kleiner aantal People counters.

Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, kun je op weg gaan om het land van Azeroth te veroveren. Het speelbord is verdeeld in verschillende regio's, van verschillende types: bergen, bossen, velden... Tijdens je beurt probeer je zoveel mogelijk van deze regio's te veroveren. Elke regio vereist 2 basisvolkentellers, met aanvullingen of verminderingen afhankelijk van de omstandigheden: bergen, forten en verdedigers (tellers van andere volkeren) maken de regio's moeilijker te veroveren. Sommige machten staan je echter toe om gebieden voor minder te veroveren (bv. dwergen kunnen bergen veroveren voor 2 counters minder). Small World of Warcraft presenteert een wereld die is opgedeeld in verschillende eilanden (de continenten van Azeroth). Hoewel het mogelijk is om van het ene eiland naar het andere te verhuizen voor veroveringen, heeft dit ook een prijs.

 

Small-World-of-Warcraft-2

 

Zodra een speler geen nieuwe regio kan (of wil) veroveren, verzamelt hij zijn overwinningspunten: 1 VP per regio die hij met zijn volkeren bezet houdt, plus eventuele extra punten dankzij zijn machten.

Ja, ZIJN mensen. Dit is geen vergissing. Inderdaad, elke keer dat je aangevallen wordt, verlies je 1 People counter. Bovendien wordt het moeilijk om na een paar beurten te blijven uitbreiden. Wanneer een speler vindt dat het tijd is om in verval te gaan, laat hij slechts één Mensen-teller achter in elk bezet gebied, en draagt zijn counters over aan de Decline-kant. Dan kiest hij een nieuwe People - Power combinatie. Het is dus mogelijk een actief volk te hebben (dat kan overwinnen) en een afnemend volk (dat niet meer optreedt, maar wel overwinningspunten blijft verdienen).

Small World of Warcraft is de nieuwste versie van het neo-klassieke Small World, gebaseerd op de videospellen Warcraft en World of Warcraft. De algemene regels zijn dezelfde als in World of Warcraft, met enkele aanpassingen die rechtstreeks verband houden met het universum. De nieuwe krachten en extra regels (eilanden, artefacten, maar ook bonussen met betrekking tot de twee facties, de Alliance en de Horde) passen perfect bij World of Warcraft.

 

SWofWarcraft matos

 

Small World (en zijn iteratie Small World of Warcraft) is een uitstekend veroveringsspel. Misschien wel een van de beste. Het vereist zowel tactiek (welke regio aan te vallen?), strategie (wanneer in verval te gaan, welke mensen te kiezen?) en diplomatie ("Ik verzeker u, u kunt beter Puggle aanvallen, dat levert u meer op!"). Dit is een spel dat in elke spelbibliotheek thuishoort, en het vervangt het stoffige Risk.

We vonden

 • Een van de beste veroveringsspellen
 • Weinig kans
 • Een thema dat vertrouwd kan zijn voor ouders en kinderen, zeer aanwezig in het spel
 • Bijna oneindige herspeelbaarheid
   

We vonden minder

 • Het blijft een spel van verovering, met een zekere agressiviteit (u zult het misschien niet leuk vinden)
 • Niet relevant als je Small World al hebt
 • Heel veel materiaal
   
SWofWarcraft

Datasheet

Leeftijd: 8 jaar

Duur: 40-80 min

Aantal spelers : 2 tot 5

Auteur : Philippe Keyaerts

Illustraties : Miguel Coimbra, Cyrille Daujean

Uitgever: Days of Wonder

Foto's/afbeeldingen (c) Days of Wonder