Feest

Sinterklaas 2021: wat u moet weten over dit emblematische feest

saint-nicholas-gcd4867c23_1920

Vol symboliek en magie is de Dag van Sinterklaas een van de belangrijkste data van de prachtige maand december. Het wordt gevierd op 6 december in Oost- en Noord-Frankrijk (vooral in Lotharingen), in België, en in verschillende Europese landen. Van de oorsprong tot de tradities, hier is alles wat je moet weten om Sinterklaasdag 2021 op de juiste manier te vieren!

Sint Nicolaas, patroonheilige van kinderen geboren in de 3e eeuw

Zoals u waarschijnlijk weet, wordt in veel regio's elke 6 december hulde gebracht aan de legendarische Sint Nicolaas. Maar ken je de geschiedenis van dit mythische personage? Laten we in de eerste plaats niet vergeten dat Sinterklaas, in tegenstelling tot de Kerstman of zijn elfen, echt heeft bestaan.  

Hij staat bekend als de patroonheilige van de kinderen en van Lotharingen en is ook vandaag nog een emblematische figuur van het christendom. Volgens historici werd Sint Nicolaas van Myra rond 270 na Christus geboren in wat nu Turkije is. Hij stond bekend om zijn vrijgevigheid en was bisschop van de oude Turkse stad Myra.  

Door de eeuwen heen is zijn karakter de bron van vele mythen geweest. Volgens de legende deed Sinterklaas drie jonge kinderen herrijzen die in koelen bloede waren gedood en in stukken gesneden door een bloeddorstige slager.  

Vandaag wordt hij beschouwd als de patroonheilige van de kinderen. Hij waakt over schoolkinderen en kleine jongens in het bijzonder.

Vanaf het ontstaan van de sinterklaascultus in de 7e eeuw tot heden

Staat u op het punt de feestdagen op 6 december te vieren en blijft uw kind u maar lastigvallen met vragen? Beschouw dit als een mooie gelegenheid om je klassiekers op te frissen!  

Hoewel Sint Nicolaas in de 3e eeuw werd geboren, begon zijn cultus pas in de 7e eeuw. Pas toen oosterse monniken zijn relikwieën in 1087 naar Rome brachten, werd de patroonheilige van de kinderen gevierd.  

Tegenwoordig wordt hij in veel Europese landen elke 6 december vereerd. Dit is met name het geval in Frankrijk, België, Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Hongarije, Luxemburg en Polen.  

Fakkels, liedjes, vuurwerk: hoe zijn de festiviteiten?  

Om Sinterklaas goed te vieren, moet je een bepaald "protocol" volgen. En het zijn niet je kinderen die zullen klagen over het respecteren van tradities!  

Nodig hen uit om op de avond van 5 december een grote sok of een paar schoenen voor het haardvuur te leggen. Om Sinterklaas aan te moedigen wat leuke cadeautjes mee te geven, moeten ze een glas melk en wat wortels voor zijn ezel meenemen.  

Op de grote dag, na het openen van uw prachtige geschenken, ga naar buiten en geniet van de frisse lucht! Veel steden organiseren optochten, verlichtingen, voorstellingen of zelfs snoepuitdelingen voor kinderen.  

Neem de tijd om de delicate smaakpapillen van uw kinderen te bevredigen en proef samen met hen de beroemde peperkoek van Sinterklaas. Geniet van deze kostbare momenten van medeplichtigheid!

Wat is het verband tussen Sinterklaas en de Kerstman?

Nu de feestdagen naderen, vraagt u zich misschien af wat het verband is tussen Sinterklaas en de Kerstman... Dat is een uitstekende vraag! Laten we niet vergeten dat de eerste een echt personage is, met een duidelijke geschiedenis.  

De Nederlanders noemden hem "Sinterklaas" en exporteerden zijn mythe naar de Verenigde Staten in de 17e eeuw. In de loop der jaren, tussen secularisme, verengelsing en de nabijheid van 25 december, werd hij de Kerstman, voordat hij evolueerde tot de beminnelijke Vader Kerstmis.  

Hoe zit het met de beroemde pater Fouettard? Zijn oorsprong blijft mysterieus en niemand weet of hij echt heeft bestaan of dat hij fictief is. In ieder geval verschijnt hij samen met de patroonheilige van de kinderen tijdens de Sinterklaasoptochten.  

Sinterklaas komt er snel aan, en het is tijd om onze klassiekers op te frissen. Laten we van de gelegenheid gebruik maken om onze kinderen te voeden met fantastische legendes! Wist je deze feiten over de emblematische Sinterklaasdag?