Verjaardag

Organiseer je een "zero waste" verjaardagsfeestje ? Goed idee !

birthday

Dit is het, de grote dag ! Je kleine mosterd viert zijn verjaardag en al zijn vrienden zijn uitgenodigd. Voor de gelegenheid maken we het een beetje te gek door een "zero waste" verjaardagsfeestje te organiseren. Gek, zeg je ? Ja, want "zero waste" betekent niet noodzakelijk "zero fun", integendee ! U en uw baby zullen bruisen van de idee├źn, en samen dit feest voorbereiden zal veel leuker zijn dan plastic kopen in de winkel. En het beste deel is dat je iets doet voor het milieu ! 

Waarom een zero waste party organiseren ?

Het antwoord is simpel : voor onze planeet ! In deze tijd van alarmerende milieurapporten kunnen we niet anders dan onze ecologische voetafdruk zo veel mogelijk trachten te verkleinen. Als u nog niet hebt nagedacht over "zero waste" kan het organiseren van het verjaardagsfeestje van uw kleintje het beginpunt zijn van uw overgang. Door hem bij de voorbereidingen te betrekken, kunt u hem bovendien het belang van uw aanpak uitleggen en het onderwerp klimaatverandering voorzichtig aansnijden.

De zero waste uitnodiging: om de toon te zetten !

Uw kind zal zeker enthousiast zijn over het idee van het maken van hun eigen zero-waste uitnodiging voor hun verjaardagsfeestje. Er zijn veel kant-en-klare sjablonen beschikbaar op het internet. Als je origineler wilt zijn, kun je hem helpen een zaadkaart te maken. Wil je nog verder gaan ? Leg uw aanpak uit aan de ouders van uw gasten en stel voor dat zij een tweedehands stuk speelgoed of boek meebrengen, of dat zij deelnemen aan een fonds voor een immaterieel geschenk (een toegang tot een pretpark of een voorstelling, een fotosessie met vrienden, enz.) We kunnen het nooit genoeg herhalen: elk gebaar telt ­čśŐ

Welke versiering voor een zero waste feest ?

Als het op versieren aankomt, daag dan uw verbeelding uit door te gebruiken wat u in huis hebt. Heb je de cadeauverpakking van vorige feestdagen bewaard? Perfect! Hergebruik ze om mooie, herbruikbare wimpels te maken. Je kunt het cadeaupapier ook gebruiken om placemats te maken, een kroon voor de koning of koningin van de dag (om op een cornflakesdoos te plakken om hem steviger te maken), of zelfs om zelfgemaakte confetti te maken (je kleintje zal het geweldig vinden om met de punch te spelen!). Ben je goed in naaien? Maak van oude bedrukte stoffen servetten ter vervanging van de papieren servetten.

Wat voor te bereiden voor een zero waste verjaardag ?

Het tussendoortje

Is uw kleintje vol energie en opgewonden bij de gedachte dat zijn vriendjes op bezoek komen ? Betrek hem bij de voorbereiding van zijn zero waste verjaardagsfeestje. De keuze aan desserts is enorm. Waarom maak je geen minibuffet van makkelijk te maken zoete lekkernijen ? Laat u inspireren door onze heerlijke cake- en peperkoekrecepten. Vergeet niet te denken aan verse fruitspiesjes, om onder het genot van vitamines bij te tanken !

De dranken

Een goede zelfgemaakte warme chocolademelk is altijd een populaire keuze als tussendoortje ! Als er niet veel kinderen zijn, kan geperst sinaasappelsap het vruchtensap in een pakje vervangen. Haal anders de karaf en maak seizoensgebonden fruitsiropen. Heb je geen tijd ? Geen paniek, het doel is niet om jezelf uit te putten bij het voorbereiden van een zero waste verjaardag ! Als u de bruisende drank uit de supermarkt vervangt door kant-en-klare grenadinesiroop, scheelt dat een hoop verpakkingsmateriaal !

Alternatieven voor snoep en traktaties

In de regel vinden kinderen het heerlijk om van een verjaardagsfeestje thuis te komen met een zakje traktaties. Maar de zero waste versie is gecompliceerder. Een goed alternatief voor in de winkel gekocht snoep zijn zelfgemaakte koekjes, of popcorn ! Je kunt er zelfs een leuke activiteit met de gasten van maken, of hoe je zaken met plezier kunt combineren... ­čśë

We hopen dat deze idee├źn je ge├»nspireerd en gemotiveerd hebben om een creatief nulafval verjaardagsfeestje te organiseren ! Als u enkele zero waste idee├źn voor activiteiten wilt hebben, weet dan dat dit het onderwerp van een toekomstig artikel zal zijn !