Spellen / Speelgoed

Mijn kleine lieveheersbeestje: een verhaal om te spelen

coccinelle1

Open het boek en ontdek de wondere wereld van Lena het kleine lieveheersbeestje dat geen punten had en die punten zal vinden als ze nieuwe mensen ontmoet. Het verhaal komt dan tot leven in het spel, met Lena's plushie die punten krijgt en van speler naar speler vliegt. Een zeer origineel spel-verhaal dat kinderen en hun ouders zal bekoren!


Als het verhaal een spel wordt! Begint het spel pas nadat het verhaal is gelezen? Nee, het verhaal is al een beetje een spel.

Want ja, terwijl de volwassene het verhaal voorleest, kan het kind materialiseren wat er verteld wordt. Dankzij het zachte stoffen lieveheersbeestje kan het kind het om zijn pols doen en nadoen wat er met de heldin van het verhaal gebeurt. Hij zal er beetje bij beetje gekleurde stippen aan toevoegen, zodat hij aan het eind van het verhaal alle stippen heeft! Wat een genot om het verhaal dat je gehoord hebt op deze manier werkelijkheid te zien worden!

 

coccinelle2


Als het verhaal voorbij is, wordt de dobbelsteen gegooid en begint het spel. Het spel is, net als het verhaal, eenvoudig en toegankelijk voor de allerkleinsten.

Ook al is er in theorie een winnaar die volledig willekeurig wordt bepaald, toch is het volgens mij vooral de bedoeling om kinderen bepaalde waarden te helpen ontdekken, zoals verdraagzaamheid, dankbaarheid en wederzijdse hulp. Ik speelde liever zonder enige notie van winnaar of verliezer, gewoon voor het plezier om een activiteit te delen en acties uit te voeren die door de dobbelsteen werden gedicteerd.

Lena, het kleine lieveheersbeestje, zal zich verkleden in al deze mooie kleuren volgens de dobbelsteen. De spelers voegen beetje bij beetje de punten van de kleuren op Lena toe, afhankelijk van het resultaat van de dobbelsteen. Maar verrassing, als Lena op de dobbelsteen verschijnt... vliegt ze weg en landt op de hand van een andere speler. Het spel eindigt als Lena 7 gekleurde punten heeft.

 

coccinelle3

Dit mooie verhaal om mee te spelen is voorgesteld door een vrouwentrio dat een mooi en eenvoudig verhaal heeft bedacht dat, in combinatie met het lieveheersbeestje, ons een spelletje biedt om gezellig samen te zijn en om te werken aan kleurherkenning voor de allerkleinsten. Een geweldige manier om kinderen op een andere manier kennis te laten maken met lezen!

 

Met mijn kleine lieveheersbeestje zult u ongetwijfeld een leuke tijd hebben, poëtisch, als in de tijd zwevend, een moment van ouder-kind delen zoals wij dat heel vaak zouden willen!

We vonden 

  • De boek-spel combinatie
  • Het mooie lieveheersbeestje
  • Het gedeelde moment

We vonden minder 

  • De simplistische spelregels
  • De volkomen willekeurige winnaar die we liever vergeten
  • Meestal geschikt voor kinderen van 3 tot 4 jaar 
     
coccinelle4

Datasheet

Leeftijd: 3-6 jaar

Duur: 10 minuten

Aantal spelers: 2 tot 4

Auteur van het boek: Scarlett Lim

Auteur van het spel: Anja Dreier-Brückner

Illustraties: Camille Tisserand

Uitgever: Gigamic

Foto's/afbeeldingen (c) Gigamic