Feest

Mardi Gras : de favoriete feestdag van je kleine kind !

carnaval

Mardi Gras is een oude traditie in Europa. Maar wat is de oorsprong van dit volksfeest ? Waarom verkleden mensen zich? Waarom heet het "Mardi Gras"? Als uw kind deze vragen stelt en u niet alle antwoorden heeft, nodigen wij u uit het volgende artikel te lezen. Wij willen u niet plagen, maar wij hebben de indruk dat u na het lezen ervan met uw kind in de keuken wilt gaan staan !

Mardi Gras : waar komt deze traditie vandaan ? 

Tegenwoordig staat Mardi Gras synoniem voor pannenkoeken en carnaval. Maar weet je waar deze traditie vandaan komt ? Oorspronkelijk was Mardi Gras een heidens Romeins feest ter viering van het einde van de winter en de komst van de lente. Later hebben de christenen zich de traditie van Mardi Gras toegeëigend om het begin van de vastentijd aan te geven, een periode van vasten en gebed ter herdenking van de veertig dagen die Christus in de woestijn doorbracht. Maar vóór deze periode van soberheid was het gebruikelijk om van de overvloed te profiteren en vette spijzen te eten (melk, boter, eieren, suiker, vlees) om de reserves aan te spreken die dan tijdens de vastentijd niet konden worden gebruikt. Taarten, donuts, pannenkoeken en bugnes waren aan de orde van de dag, tot groot genoegen van jong en oud !

Waarom kleden we ons op Mardi Gras?

Naast rijke spijzen, verbiedt de vastentijd ook alle soorten feesten. Mardi Gras was dus een laatste gelegenheid om te feesten alvorens terug te keren naar de stilte en het gebed. Op deze dag aten het volk en de edelen aan dezelfde tafel. Het was een van de weinige momenten van het jaar waarop regels werden overtreden en enkele excessen werden toegestaan: de armen konden zich verkleden als de rijken, mannen konden zich verkleden als vrouwen en vice versa. Iedereen droeg een masker. Zo kon iedereen plezier maken, eten wat hij wilde en zich bezatten zonder bang te hoeven zijn om herkend of veroordeeld te worden. Zo is de traditie van carnaval ontstaan. Het woord "carnaval" komt van het Latijnse woord "carnelevare": "carne" voor "vlees" en "levare" voor "wegnemen". In de loop der jaren is carnaval een populair gebruik geworden waarbij duizenden mensen over de hele wereld zich verkleden en in een kleurrijke sfeer door de straten paraderen !

Mardi Gras : enkele zoete receptideeën om van te genieten

Uw kind zal het met ons eens zijn: wat zou een feestelijke dag zijn zonder een maagje vol zoetigheid ? Hier is een kleine selectie van recepten om carnaval in stijl te vieren !