Gezondheid

Kinderen met overgewicht : hoe kunnen we hen helpen zich beter te voelen ?

surpoids1

In de afgelopen decennia zijn de zwaarlijvigheidscijfers in de westerse landen gestaag gestegen. Vandaag heeft bijna een derde van de Europese kinderen tussen 6 en 9 jaar overgewicht (European Gastroenterology Unit, 2016). Hoewel de gezondheidsrisico's reëel zijn, kunnen de emotionele gevolgen dramatisch zijn. Hoe om te gaan met je kind met overgewicht ? Hoe kun je hen helpen zich beter te voelen ? Hier is de beste houding om aan te nemen !

Ontspan de situatie en vermijd obsessies

Heeft uw kind overgewicht en maakt u zich daar zorgen over ? Geen paniek ! Om uw kind op een welwillende en constructieve manier te steunen, moet u eerst de dingen in perspectief plaatsen. Er is geen sprake van dat het gewicht van je kind een fixatie wordt ! 

Allereerst moet u weten dat u zich geen zorgen hoeft te maken : uw kind is nog in de groei. Als zijn gewicht stabiliseert en hij zijn groeicurve volgt, zal dit probleem binnenkort geen probleem meer zijn. Om uw kind te helpen, moet u hem in de gaten houden zonder uw zorgen kenbaar te maken

Vermijd diëten, speciale maaltijden en vetarme voeding. Het belangrijkste is, praat niet met hem over zijn gewicht tenzij hij het gesprek initieert, en breng het onderwerp niet ter sprake in het bijzijn van andere mensen in zijn aanwezigheid. 

Het kind helpen om een positieve en gezonde relatie met voedsel te hebben

Soms is het dieet de oorzaak van het overgewicht van een kind. Maar er kunnen ook andere factoren meespelen : slaaptekort, zittende levensstijl, genetica, te veel beeldschermen, enz. Wat ook de oorzaak is van het overgewicht van je baby, je moet aandacht besteden aan zijn emotionele welzijn. Om dit te bereiken, help hem een gezonde en positieve relatie met voedsel te ontwikkelen

Gebruik nooit voedsel om hem te belonen, te troosten of iets van hem te krijgen. Eet als gezin een gezonde, evenwichtige voeding. Aarzel niet om uw kinderen kennis te laten maken met nieuwe smaken, en geef voorrang aan goede zelfgekookte maaltijden. 

Eigenwaarde vergroten door positief onderwijs

Om te groeien en zich te ontwikkelen, moet je kind gewaardeerd worden. Alles moet worden gedaan om te voorkomen dat zijn overgewicht zijn gevoel van eigenwaarde belemmert. Gebruik dagelijks positieve affirmaties. Aarzel niet om zijn successen te prijzen en zijn kwaliteiten te benadrukken. Breng tijd met hem door en neem de tijd om zijn emoties te verwelkomen. 

Om zijn zelfvertrouwen op te krikken, waarom hem niet helpen een passie te vinden ? Schrijf hen in voor verschillende buitenschoolse activiteiten, of ze nu sportief of creatief zijn !

Meer leuke en actieve gezinsactiviteiten

In geen geval mag je je baby dwingen om te sporten. Door hem te laten rondrennen als hij dat niet wil, riskeer je hem af te schrikken, hem te doen walgen, of hem zelfs psychologisch fragiel te maken. Natuurlijk is het belangrijk om een sedentaire levensstijl tegen te gaan, maar nogmaals, u moet met tact te werk gaan.

Idealiter zou u meer gezinsuitstapjes moeten maken om uw kind weg te krijgen van de schermen, en ze en ze in beweging te krijgen op een onderhoudende en plezierige manier. Als het om onderwijs gaat, gaat er niets boven het goede voorbeeld !

Raadpleeg een psycholoog indien nodig

Voor jongeren kan overgewicht hun zelfbeeld en hun relatie met anderen aanzienlijk veranderen. Door bespotting, uitsluiting en sociaal ongemak kan uw kind moeilijkheden ondervinden op school of daarbuiten. 

Maak jezelf beschikbaar voor hen en luister naar hen! Als u denkt dat uw kind meer nodig heeft, of dat de situatie verergert, aarzel dan niet om een kinderpsycholoog te raadplegen.

 

Om je kind met overgewicht te helpen zich goed te voelen in lichaam en geest, moet je vriendelijk en subtiel zijn. Er is geen sprake van het ontwikkelen van een obsessie of onnodige stress bij uw kind, of zelfs bij u! Neem een gezonde levensstijl aan zonder te overdrijven, en vraag hulp aan een arts en eventueel een kinderpsycholoog.