Onderwijs
Gezinsleven

Kinderen beschermen op het internet met ouderlijk toezicht

controleparental

Hoewel het in geen geval het ouderlijk toezicht kan vervangen, is ouderlijk toezicht toch een waardevol instrument. Het is ideaal om kinderen te beschermen tegen ongepaste en gevaarlijke inhoud, die op het internet in overvloed te vinden is. Maar wat is ouderlijk toezicht nu precies en hoe werkt het ? Ontdek waarom ouderlijk toezicht essentieel is voor de bescherming van kinderen en tieners op het internet !

Waarom ouderlijk toezicht installeren ? 

Tussen pornografie, illegale websites, cyberpesten, aanzetten tot overconsumptie, piraterij, communicatie met andere internetgebruikers, zijn de gevaren van het internet legio. En ze betreffen zowel kinderen, die al op steeds jongere leeftijd gebruik maken van nieuwe technologieën, als adolescenten.  Om hen te beschermen tegen aanstootgevende of gevaarlijke inhoud, is het van essentieel belang hen te ondersteunen bij het gebruik van beeldschermen. Hoewel de installatie van antivirussoftware en firewalls voor veel gezinnen vanzelfsprekend is, kan hetzelfde niet worden gezegd van software voor ouderlijk toezicht.  Hoewel 92% van de ouders zich vandaag bewust is van de risico's die hun kinderen lopen, heeft slechts 41% van hen dergelijke software op hun computer geïnstalleerd (Harris Interactive-enquête van september 2017). Erger nog: slechts 28% gebruikt een instrument voor ouderlijk toezicht op smartphones in huis. Of uw kleintje nu een liefhebber is van computers, smartphones, tablets, tv's of videogames, met ouderlijk toezicht kunt u zijn veiligheid garanderen. Deze software is eenvoudig te installeren en is doeltreffend bij het filteren of blokkeren van het surfen van uw kleintje op bepaalde sites. Met hen kunt u een functie vanaf uw telefoon activeren of deactiveren. Op die manier kunt u het gebruik van schermen beperken tot bepaalde dagen of tijdstippen, en de risico's op verslaving beperken.  Maar pas op : dit is geen wonderoplossing. Het "menselijk" toezicht blijft van essentieel belang om kinderen te helpen vreedzaam op te groeien.

 Hoe kies je het juiste programma voor ouderlijk toezicht ?

U vraagt zich misschien af hoe u aan software voor ouderlijk toezicht komt. Als u het vraagt, kan uw Internet Service Provider u er gratis een bezorgen. Het houdt rekening met uw behoeften (kind jonger dan 10, tiener ouder dan 11 of volwassene) om u te helpen uw voorkeuren te bepalen. Sommige hulpmiddelen geven u toegang tot een geschiedenis van door uw kind bezochte sites. Andere geven u statistieken over de tijd die u aan het browsen besteedt. Ten slotte kunt u, afhankelijk van de software die u kiest, witte lijsten en zwarte lijsten opstellen, die respectievelijk toegankelijke en geblokkeerde sites bevatten. Om goed toezicht te houden op uw kind, is het belangrijk om na te denken over het installeren van een controle-instrument op elk apparaat, evenals op uw kastje. Aarzel niet om vergelijkingsmateriaal te raadplegen en rekening te houden met om de beste software te vinden. Stel tenslotte uw nieuwe bondgenootschap in naar gelang van de leeftijd en de mate van rijpheid van elk van uw kinderen.

Het belang om kinderen bewust te maken van de gevaren van het internet

Ouderlijk toezicht is een geweldig instrument, maar verre van onfeilbaar. Om het welzijn van uw kinderen te verzekeren, moet u het op een intelligente manier gebruiken. Het mag niet worden gebruikt om uw kinderen te bespioneren of te onderdrukken. Zij kunnen bijzonder vijandig staan tegenover het idee dat zij op deze manier worden gecontroleerd, vooral als zij tieners zijn. Om ouderlijk toezicht te laten werken, is het belangrijk dat u een klimaat van communicatie met uw kinderen schept. Leg hen uit waarom u deze beslissing neemt, zodat zij begrijpen dat u alleen handelt om hen te beschermen. Bespreek met hen de gevaren van het internet en sociale netwerksites en gebruik deze discussies om kritische denkvaardigheden te ontwikkelen.

Te weinig ouders gebruiken ouderlijk toezicht. Toch is het een essentieel instrument om kinderen en tieners te beschermen tegen de vele valkuilen van het internet en sociale netwerken. Ben je overtuigd van het nut ervan ? Installeer op elk apparaat een bewakingssysteem en bespreek het openlijk met uw kinderen !