Onderwijs

Kind verslaafd aan sociale netwerken : hoe te reageren ?

réseauxsociaux

Facebook, Instagram, TikTok of Snapchat, sociale netwerken zijn een rage onder onze jongeren. Maar tussen gevaar en verslaving kunnen ze hun ontwikkeling en hun psychisch welzijn beïnvloeden. Hoe moeten we reageren wanneer we geconfronteerd worden met een kind dat verslaafd is aan sociale netwerken ? Concentreer je op de juiste houding die je moet aannemen ! 

Communiceer, communiceer en... maak de mensen bewust !

Volgens een in 2020 door het Agentschap van de Hemel gepubliceerde studie is de helft van de jongeren onder de 11 jaar aanwezig op sociale netwerken. Maar als de wettelijke minimumleeftijd voor het gebruik ervan 13 is, is het niet zonder reden...

Het grootste risico voor onze jongeren is cyberpesten. Het geval van de #Anti2010 hashtag op TikTok is een perfect voorbeeld...

Om een kindverslaafde te begeleiden, is het essentieel om goed te communiceren. Maak uw kind bewust van de gevaren van de netwerken en luister naar zijn emoties. Zij moeten u in vertrouwen kunnen nemen als zij een probleem hebben.

Zij moeten ook weten wat zij moeten vermijden: geen vertrouwelijke informatie vrijgeven, chatten met vreemden of compromitterende foto's delen. Ten slotte, om uw kind te helpen een gezonde relatie met netwerken te ontwikkelen, moet u begrijpen hoe elk platform werkt.

Het stellen van redelijke grenzen

De hersenen van het kind zijn te onvolwassen om bepaalde op sociale netwerken gepubliceerde informatie te "verwerken". Het gaat onder meer om gewelddadige of pornografische beelden, nepnieuws of haatdragende commentaren. Daarom moet de wettelijke minimumleeftijd voor het gebruik van deze digitale instrumenten in acht worden genomen.

Is uw kind ouder dan 13 ? Verbied hen niet om ze te gebruiken, maar spreek een aanvaardbare tijdslimiet af. U kunt ook ouderlijk toezicht installeren (op computers, tablets en smartphones) en de privacy-instellingen van hun accounts configureren.

Vraag hen naar hun digitale ervaring, maar dring hen niet in het nauw. Als laatste redmiddel (oplichting, intimidatie, seksueel roofdier), kunt u de platforms vragen hun account te verwijderen.

Toezicht op de tiener zonder hem te "bespioneren"

Brengt uw tiener de hele dag door achter zijn scherm, postend, commentaar leverend en chattend met zijn vrienden ? Geen paniek ! Tieners hebben dit levendige sociale leven nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Sociale netwerken voorzien in hun behoefte om bij een groep te horen, en helpen hen bij een volkomen natuurlijk proces van afscheiding.

Om hiervan te kunnen profiteren, moet uw jonge tiener echter de basisveiligheidsregels kennen. Nogmaals, zorg ervoor dat je met hen communiceert. Wees aanwezig, maar niet opdringerig ! Het is niet nodig nepprofielen aan te maken om hen te bespioneren, want dat zal het klimaat van vertrouwen dat tussen jullie bestaat vernietigen.

Anderzijds kunt u regelmatig zijn of haar profielen raadplegen en hem of haar toevoegen aan uw "vrienden"-lijst om zijn of haar activiteiten in het oog te houden.

Wees een rolmodel en deel je interesses

Wilt u uw peuter weghouden van schermen en sociale media ? Hoe kun je dit doen als je al je tijd besteedt aan het surfen op Instagram, Twitter of Facebook ?

Net als op andere gebieden is er ook op het gebied van digitaal onderwijs geen alternatief voor leren door het goede voorbeeld te geven. Als je je al verslaafd voelt, waarom doe je dan geen digitale detox ?

Onthoud dat elke like die je krijgt, een heerlijke dosis verslavende dopamine vrijmaakt... Om als gezin los te komen, erop uit gaan en samen wat quality time doorbrengen !

Verzoek om externe bijstand

Loopt de situatie uit de hand en weet u niet meer hoe u op de verslaving van uw kind moet reageren ? Is de ouder-kind communicatie verbroken ? Aarzel niet om een beroep te doen op de deskundigheid van een psycholoog of psychiater.

Tot slot, als uw kind het slachtoffer is van cyberpesten of digitaal geweld, verzamel dan zoveel mogelijk bewijsmateriaal en neem contact op met 3018 !

 

Het is moeilijk om te weten hoe je moet omgaan met een kind of tiener die verslaafd is aan sociale netwerken ! Communicatie is de sleutel tot succes, maar als het niet lukt, aarzel dan niet om een professional in te schakelen !