Je kind de smaak van lezen geven : 6 concrete tips

Literatuur
Onderwijs
Gepubliceerd op 16/11/2022 door Assiétou

In het tijdperk van digitale activiteiten lezen de Europeanen steeds minder. Helaas gaat deze realiteit zowel volwassenen als jonge kinderen aan . Je mosterd houdt niet van lezen, en het maakt je verdrietig? Forceer het niet en wees subtiel! Ontdek onze 6 concrete en ingenieuze tips om je kind te laten lezen !

Moedig het hele gezin aan om te lezen

Ten eerste is het belangrijk om een van de gouden regels van het onderwijs in gedachten te houden: het kind leert het beste door het goede voorbeeld te geven. Om interesse in lezen te ontwikkelen, moet je hele huishouden lezen. Door te kijken hoe je geniet van het lezen van een boek, zal je kind deze activiteit met een positief oog zien.

Hij zal ook makkelijker aan de slag willen. Belangrijk is dat het belangrijk is voor jongens om hun vader te zien lezen. Dit stelt hen in staat om te begrijpen hoe universeel literatuur is . Ouders, naar jullie boeken!

Deel leesmomenten met je kind

Zelfs als je kind niet graag leest, is hij waarschijnlijk niet tegen een verhaaltje dat hardop door zijn ouders wordt verteld. Het ideaal is om van jongs af aan een klein dagelijks ritueel van collectief lezen of een avondverhaal op te zetten.

Aarzel niet om je peuter te vragen het boek te kiezen dat hij wil, en betrek hem er zoveel mogelijk bij. Hij kan met je meelezen, naar de beelden kijken of de lijnen van zijn vinger volgen. Is je kind de oudste ? Je kunt voorstellen dat ze verhalen voorleest aan haar broertje of zusje .

Installeer een comfortabele en gezellige leeshoek voor uw kind

Om je kind geïnteresseerd te krijgen in lezen, moet je ervoor zorgen dat ze deze activiteit combineren met een moment van ontspanning en plezier. Om dit te doen, is een interessante truc om een gezellige ruimte te creëren die volledig is gewijd aan deze hobby .

Installeer in een hoek van zijn kamer een kleine comfortabele cocon. Kussens, een tent, een tipi, mooie planken op zijn hoogte, decoraties , wees creatief en denk aan welzijn !

Abonneer uw kind op een tijdschrift

Kinderen zijn hongerig naar kennis en nieuwe ervaringen. Waarom bied je je mosterd niet zijn eerste abonnement op een tijdschrift aan? Hij zal zeker blij en trots zijn om elke maand zijn eigen post te ontvangen..

Zorg ervoor dat u een tijdschrift kiest dat zich bezighoudt met onderwerpen die interesseren en die het diep animeren . Het kunnen sportbladen, verhalen, nieuws of games zijn. Wetenschappelijke en ecologische tijdschriften zijn ook populair onder kinderen. Zet het op het pad van subtiel lezen en laat de magie gebeuren!

Laat je kind je eigen literaire genres kiezen

Veel peuters associëren lezen met de romans en werken die ze op school moeten lezen . Voor sommige kinderen is leren lezen niet leuk. Om je protegé te verzoenen met de wereld van boeken, wees vindingrijk !

Laat hem kennismaken met verschillende literaire genres en leesmateriaal. Manga's, tijdschriften, geïllustreerde albums, sprookjes , strips of kranten , moedigen hem aan tot wat hij het leukst vindt . Het zijn niet alleen romans in het leven...

Organiseer familie-uitjes naar de mediatheek of boekhandel

Tot slot gaat er niets boven gezellige familie-uitjes om je kind te laten lezen. Aarzel niet om hem zijn eigen mediatheek of bibliotheekkaart aan te bieden en er regelmatig naartoe te gaan .

Soms worden lezingen of kleine shows aangeboden tot vreugde van peuters. Zorg er ook voor dat je kind regelmatig een eigen boek koopt.

Wil je je kind de smaak van lezen te pakken geven? Toonvindingrijkheid, subtiliteit en laat ballast los! Het doel is vooral om zijn horizon te openen en hem het plezier van lezen in alle vrijheid te laten ontdekken.

Volg ons

Schrijf u in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws