Onderwijs

Hygiëne: leer je baby de juiste dingen te doen

Hygiène

Elke dag hetzelfde refrein: "was je handen", "neem een bad", "neem een douche", "poets je tanden". We brengen onze tijd door met het herhalen van deze dagelijkse gebaren die essentieel zijn voor een goede hygiëne. Hoe kunnen we onze kinderen leren schoon te zijn?

 

Leren over hygiëne

 

Regelmatig de handen wassen, elke dag een bad nemen of douchen, verschillende keren per dag de tanden poetsen... het zijn allemaal eenvoudige gebaren die van jongs af aan moeten worden aangeleerd. Dit leerproces is essentieel om hem zindelijkheid en zelfstandigheid bij te brengen. Naarmate hij opgroeit, moet uw baby de regels van de hygiëne kennen en ze zelf toepassen. Spring in't Veld raadt u aan uw kind spelenderwijs kennis te laten maken met deze regels van de hygiëne. Kies indien mogelijk voor baden in plaats van douches. Een bad biedt een echt moment van ontspanning en u kunt uw kind gemakkelijker laten zien hoe het zich van top tot teen moet wassen! Zeg ja tegen een bubbelbad. Een kleine bubbel onder de armen, een kleine bubbel op de verkoop, enz. Gebruik speelgoed om het leren leuker te maken (gietertjes om haar nat te maken, dierensponsjes, enz.)! Aarzel niet het goede voorbeeld te geven om je kind aan te moedigen te doen wat jij doet. Er is niets beters dan nabootsing.

 

Was je handen goed

 

Dit is een dagelijkse routine die uw kind niet mag vergeten. Uw kind moet regelmatig zijn of haar handen wassen om het risico op ziekte te verkleinen en te voorkomen dat ziektekiemen worden overgedragen op anderen. Hoe was je je handen goed? Maak duidelijk dat zeep, vloeibaar of vast, essentieel is! Water is niet genoeg. Uw kind moet eerst zijn handen nat maken, zeep gebruiken, zich goed laten schuimen, zijn handen inwrijven (boven, onder en tussen de vingers gedurende ten minste 30 seconden), zijn handen afspoelen onder schoon water en ze vervolgens afdrogen met een schone handdoek. Dit ritueel moet worden herhaald na het toiletbezoek, na elke activiteit, na het park en op weg van school naar huis.

 

Poets je tanden als een pro

 

Vanaf de leeftijd van 2 jaar is het belangrijk om uw baby te laten kennismaken met het poetsen van de melktanden. Voor de mondhygiëne van uw kind moet u goed voor de melktanden zorgen. Gaatjes doen je geen goed... Een rotte tand kan worden behandeld, maar hij zal veel kwetsbaarder zijn dan andere tanden. Om gaatjes te voorkomen, poetst u de tandjes van uw baby twee keer per dag, na het ontbijt en na het avondeten. Elke tand moet gereinigd worden! Dit is een regel van hygiëne die uw kind voor de rest van zijn leven zal moeten volgen. Om dit moment te vergemakkelijken, raadt Spring in't Veld u aan een kinderrijmpje te kiezen en de tanden tijdens het liedje te poetsen.


Een ander dagelijks ritueel dat uw kind zou moeten hebben, is het borstelen van zijn haar. Aan de ene kant helpt het om het haar te onderhouden, maar het verwijdert ook stof en de onvermijdelijke knopen! Elke dag moet uw kind zijn haar borstelen, 's morgens voor hij naar school gaat en 's avonds na het baden. Maak je geen zorgen als je elke dag dezelfde zinnen moet herhalen, kinderen beseffen het belang van deze gebaren niet tot de dag dat het klikt!