Uw kind zakgeld geven is een uitstekende manier om het bewust te maken van zijn verantwoordelijkheden en het te leren omgaan met een budget. Het is echter belangrijk om een bedrag te kiezen dat past bij de leeftijd en het gebruik dat het kind ervan wil maken. Vraagt u zich af hoeveel zakgeld u uw kind moet geven? Spring in't Veld geeft je 5 tips om het juiste bedrag te bepalen.
Houd rekening met de leeftijd van uw kind
Natuurlijk is de leeftijd van uw kind de eerste factor om rekening mee te houden bij het bepalen van de hoeveelheid zakgeld die het kan krijgen. Over het algemeen geldt: hoe jonger het kind, hoe minder het te besteden heeft.
Maar afgezien van de leeftijd kunt u het bedrag ook aanpassen aan de rijpheid van uw kind. De bedoeling is dat u uw kleine beschermeling helpt om verantwoord met zijn budget om te gaan. Zo geef je hem/haar een waardevolle vaardigheid mee voor zijn/haar toekomstige volwassen leven.
Houd rekening met de uitgaven van uw kind
Elk kind heeft zijn eigen behoefte aan zakgeld. En die hangen vooral af van de uitgaven die ze moeten doen. Om te weten hoeveel zakgeld u uw kind moet geven, moet u deze samen met hem/haar evalueren.
Als uw kind bijvoorbeeld met de bus naar school moet, zal het wat meer geld nodig hebben om het vervoer te betalen. Het kan ook nodig zijn om schoolspullen, kleding of snacks te kopen. Houd met al deze factoren rekening wanneer u beslist hoeveel zakgeld u uw kind geeft.
Praat met uw kind
Om misverstanden en spanningen te voorkomen, moet u uw kind bij uw beslissing betrekken. Bespreek de ideale hoeveelheid zakgeld met uw kind en ga na wat hij of zij nodig heeft. Aarzel niet om hem te vragen wat hij een redelijk bedrag vindt.
Het is ook belangrijk dat u uitlegt waarom u hem zakgeld wilt geven. Ze moeten begrijpen dat het zakgeld bedoeld is om hen te helpen hun uitgaven te beheersen, niet om alles te kopen wat ze willen. Moedig uw kind aan om te budgetteren en te sparen voor dingen die er echt toe doen.
Wees consequent en constant
Om uw kind verantwoordelijk te houden, is het belangrijk dat u consequent en pragmatisch blijft. Bepaal een regelmatig bedrag en een regelmaat voor het betalen van zakgeld. Maar vooral: zorg ervoor dat u zich eraan houdt. Uw kind moet leren zichzelf te organiseren en niet toegeven aan al zijn wensen. Vraag niet om meer geld!
Door streng te blijven, laat u uw kind begrijpen hoeveel het elke week of maand kan uitgeven. Geleidelijk aan moedigt u uw kind aan om goede bestedingsgewoonten te ontwikkelen.
Stimuleer en beloon het verantwoordelijkheidsgevoel van uw kind
Gaat uw kind verantwoordelijk om met zijn zakgeld? Spaart hij of zij voor grote uitgaven en beheert hij of zij zijn of haar budget op een volwassen manier? Dat is goed nieuws! Om hen aan te moedigen hun inspanningen voort te zetten, kunt u overwegen het bedrag van hun zakgeld te verhogen.
Aan de andere kant, als ze de neiging hebben om geld te verspillen of hun uitgaven verkeerd te beheren, berisp ze dan niet. Zie het als een kans om hun vaardigheden op het gebied van geldbeheer te versterken. Help hen een budget te maken, hun aankopen te plannen en bespreek het verschil tussen behoeften en wensen.
Uw kind zakgeld geven betekent niet alleen dat het mag kopen wat het wil. Het is vooral een kans om hem te leren omgaan met geld en weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Wanneer u beslist hoeveel zakgeld uw kind krijgt, moet u rekening houden met zijn leeftijd, bestedingsgewoonten en rijpheid. Een laatste tip: de hoeveelheid zakgeld kan na verloop van tijd veranderen. Pas u aan uw kind aan!