Veel kinderen zuigen op hun duim als reflex, om in slaap te vallen of om zichzelf te troosten. Dit is een natuurlijk verschijnsel bij baby's (vanaf het leven in de baarmoeder) en peuters. Maar als het te laat komt, kan het zuigen het gebit veranderen (misvorming van het gehemelte, uitpuilen van de voortanden, slikproblemen, enz.) Hoe help je je kind te stoppen met duimzuigen? Spring in't Veld geeft u zijn beste tips!
De-dramatiseren, communiceren en begrijpen van behoeften
Voorkom vooral dat uw kleine onnodige zorgen krijgt. Bij zuigelingen is de zuigreflex aangeboren en beantwoordt deze aan een fysiologische behoefte. Tijdens de eerste maanden en jaren van het leven kan duimzuigen geen kwaad.
De tandheelkundige en orthodontische gevolgen treden alleen op bij langdurig laat zuigen. De meeste kinderen stoppen spontaan met duimzuigen.
Is uw kind al volwassen en geniet het nog steeds van zijn favoriete tijdverdrijf? Ontspan en help hem zachtjes en geleidelijk van de duim af te komen! Probeer te begrijpen waarom hij op zijn duim moet zuigen, en neem de tijd om met hem te praten.
Bedtijd rituelen, knuffelen, knuffelen, misschien heeft hij een andere bron van rust nodig. Aarzel niet om hem uit te leggen waarom het beter is dat hij zijn duim niet meer gebruikt. Maar wees voorzichtig: je baby mag zich niet onder druk gezet of schuldig voelen.
Zoek vervangers en moedig aan met vriendelijkheid
Wilt u uw kind een mogelijke misvorming van de kaak en lange orthodontische sessies besparen? Ga niet overhaast te werk en ga in etappes te werk.
Vraag niet te veel van uw kind of heb geen onredelijke verwachtingen. Tijdens de speenperiode mag u hem bijvoorbeeld niets "ontnemen" (knuffel, fopspeen, enz.). Integendeel, laat hem "hangen" aan vervangers die de leegte kunnen opvullen.
Zuigt je peuter op zijn duim zodra hij zich verveelt? Bied hem manuele activiteiten, bouwspelletjes, buitenspelletjes of zelfs puzzels aan. Moet hij op zijn duim zuigen om zichzelf te kalmeren voor het slapen gaan? Geef hem knuffels, zacht speelgoed of harige kussens. Tot slot, stel jezelf beschikbaar, en moedig je kleintje warm aan!
Boeken, liedjes, kleine uitdagingen: van duimen spenen een leuk spel maken
Voor sommige kinderen is duimzuigen een echte verslaving. Dit geruststellende gebaar helpt hen te kalmeren, in slaap te vallen of zich bezig te houden. Is uw jonge kind niet in staat deze gewoonte te doorbreken? Misschien mist hij motivatie... Wat dacht je van een vleugje fantasie en ondeugendheid?
Investeer in een paar leuke boeken die het onderwerp duimstoppen op een speelse manier behandelen. Je kunt je kleintje ook speciale rijmpjes en liedjes voor het spenen aanbieden. Wil je hem helpen om het af te zwakken en deze belangrijke fase door te komen? Maak van het opgeven van je duim een spel en geef hem kleine leuke uitdagingen.
En vooral: vier elke kleine overwinning. Je kunt een sticker plakken op elke speendag, of een vakje aankruisen op een mooie kalender. Het is aan u om de trucs te vinden die uw kind zullen motiveren!
Gebruik een bitterproduct (als uw kind ermee instemt)
Natuurlijk is het spenen van de duim vooral psychologisch, maar niet het enige. Om het zonder te doen, moet je ook de "fysieke" reflex verliezen, wat verre van vanzelfsprekend is.
Wil je je kleine protégé een handje helpen? Als hij akkoord gaat, breng dan een bitter product aan op zijn favoriete vinger. U kunt benzofenonvrije bitterlak gebruiken, of natuurlijke ingrediënten met een sterke smaak (grapefruit, knoflook, enz.).
Wilt u ervoor zorgen dat de tanden van uw baby zich goed ontwikkelen en dat zijn bovenkaak niet misvormd raakt? Laat hem van jongs af aan zijn tanden poetsen. En vooral: help hem voorzichtig en zonder druk te stoppen met duimzuigen.