Gezinsleven

Het belang van koken en gezinsmaaltijden

Het belang van koken en gezinsmaaltijden

Dans In het dagelijkse leven, met soms onverenigbare schema's, is het niet altijd gemakkelijk om je gezin samen te krijgen voor een goede maaltijd. Maar maaltijden en het bereiden van maaltijden zijn het perfecte moment om samen te komen en te praten. We vertellen je waarom.

Het belang van koken en gezinsmaaltijden

In het dagelijkse leven, met soms onverenigbare schema's, is het niet altijd gemakkelijk om je gezin samen te krijgen voor een goede maaltijd. Maar maaltijden en het bereiden van maaltijden zijn het perfecte moment om samen te komen en te praten. We vertellen je waarom.

We hebben allemaal gehoord over die dagen dat elk gezinslid een agenda heeft die een minister-president waardig is. Op die dagen knabbelt iedereen wat hij kan, slaat een of andere maaltijd over en gaat - uiteindelijk - naar bed terwijl hij de andere gezinsleden nauwelijks heeft gezien.

Maar wat de leeftijd van uw kinderen ook is, maaltijden en de bereiding ervan kunnen een belangrijk moment in hun dag zijn, en ook in de uwe ! Op dit moment bevindt u zich in een warme, veilige omgeving die bevorderlijk is voor uitwisselingen.

Maaltijden bereiden

Wat betreft de tijd die in de keuken wordt doorgebracht en dus de voorbereiding van de maaltijden (vooral die 's avonds, want dan is de kans het grootst dat iedereen rond de tafel zit) : plan vooruit ! Een klein whiteboard, een viltstift en dat is het ! Plan uw maaltijden zo veel mogelijk en schrijf ze op zodat iedereen ze kan zien : dit kan uw kinderen motiveren om u te vragen naar de maaltijden die u aan het plannen bent en u kunt hen aanbieden om mee te doen.

Vergeet niet dat bij het bereiden van maaltijden ook boodschappen moeten worden gedaan: vraag uw kinderen zo mogelijk af en toe om u te vergezellen, zodat ze kunnen zien wat u koopt en wat u nodig hebt om de recepten te bereiden. Zo kunnen ze het proces van het bereiden van een maaltijd vanaf het begin zien !

Betrek ten slotte uw kinderen bij de bereiding van de maaltijden met eenvoudige, aan hun leeftijd aangepaste taken die ze gemakkelijk kunnen nadoen. Zelfs als ze niet rechtstreeks deelnemen aan de bereiding (of als u gewoon niet graag met meerdere handen kookt), kan hun aanwezigheid aan uw zijde in de keuken toch een welkom moment van uitwisseling en discussie zijn in een drukke dag. 

Tijd en delen van maaltijden

Het is niet altijd nodig om conventioneel rond de eetkamertafel samen te komen om een maaltijd te delen ! Als u van het idee houdt, kunt u uw maaltijden op een andere manier aanbieden : Aziatisch rond de koffietafel, in buffetvorm door iedereen zichzelf te laten helpen aan een tafeltje waar u uw gerechten hebt neergezet, enz.

Natuurlijk werkt de klassieke versie van familiemaaltijden ook perfect! En een goede raad: ga niet te ver: een "à la bonne franquette" service is meer dan voldoende. Zet dus de verschillende potten en pannen in het midden van de tafel en laat iedereen zichzelf opdienen zoals hij wil.

En hoe zit het met het tijdstip van de dag te kiezen in dit alles ? Maak, net als bij de voorbereiding van de maaltijden, een kleine kaart of kalender waarop u ieders schema noteert en in het bijzonder het tijdstip waarop elk lid van uw kleine stam zijn dag beëindigt. Als u dit van week tot week doet, kunt u van tevoren het meest geschikte tijdstip voor de maaltijden kiezen !

Natuurlijk loopt het leven niet altijd zoals het hoort en kan het gebeuren dat een of ander lid van het gezin niet bij de maaltijden aanwezig is. Maar dat is oké ! Bespreek wat u samen hebt gegeten wanneer dat mogelijk is, ook al is het niet dezelfde maaltijd : ook dat hoort bij delen !

 

Kortom, er gaat niets boven een goede organisatie en vooral uitwisselingen en besprekingen met alle leden van uw gezin : als u ieders agenda kent, zelfs bij benadering, kunt u uw maaltijden zo goed mogelijk plannen !