Onderwijs

Het belang van de knuffel voor onze kinderen

Doudou

Een lievelingsknuffel, een troostend stukje stof, soms zelfs een zacht dekentje... welke vorm de "doudou" ook aanneemt, hij zal uw kind overal vergezellen! Maar waarom is het zo belangrijk?

 

Het dekbed, een overgangsobject

 

Heeft uw kind een "doudou" gekozen die hij graag knuffelt, waarop hij graag zuigt en die hij graag knuffelt? Het wordt door specialisten sinds de jaren 1950 een "overgangsobject" genoemd en speelt de rol van overgang tussen de relatie van uw peuter met de moederborst en de buitenwereld. Rond 8 maanden zal je kind beseffen dat hij een aparte persoon is, los van zijn moeder. Om hem/haar door deze periode van scheiding heen te helpen, zal een "zacht speeltje" hem/haar helpen geruststellen. De plaats van dit voorwerp wordt dan bijna essentieel in het leven van uw kind, vooral wanneer het naar de crèche gaat of wanneer het door een derde wordt opgevangen. Zijn deken zal hem ook helpen in slaap te vallen.

Lente in't Veld's kleine tip: om drama te voorkomen, denk aan een dubbele deken!

 

Moeten we de deken van ons kind wassen?

 

Dit is een cruciale vraag! Er zijn twee stromingen. Aan de ene kant zijn er de ouders die niet aarzelen om het regelmatig te wassen omdat een deken overal komt. Het wordt snel vies en ruikt niet altijd even lekker. Aan de andere kant zijn er ouders die de slijtage van de tijd willen behouden en de geur van de deken niet willen veranderen, een symbolische waarde voor kinderen. Wat ze ook zeggen: hoe ouder en vuiler de deken, hoe meer je kleine engel ervan houdt!

Tip van Spring in't Veld: stop het dekentje nooit zonder toestemming van uw kind in de wasmachine! Stel voor dat hij zijn deken een bad geeft. Je zult zien hoe goed dat werkt.

 

Benieuwd hoe oud uw kind zijn of haar deken mag houden? Probeer je kind niet van zijn deken te scheiden. Het komt vanzelf. Op een dag heeft hij het niet meer nodig en zal hij het natuurlijk achterlaten. Dit kan gebeuren rond de leeftijd van 2 jaar of later op de leeftijd van 8 jaar. Wees niet ongeduldig, het is zo geruststellend.