Gezondheid

Hartcoherentie : een fantastisch hulpmiddel om uw kleintje te ontspannen

respiration

Het is een realiteit waar ouders mee te maken hebben : kinderen zijn steeds meer gestrest! Overgevoeligheid, angst voor het donker, onrust, angst, enz. Soms hebben we geen middelen meer om onze kleintjes te kalmeren. Er is echter een gratis en natuurlijke methode, die voor iedereen toegankelijk is. Gemakkelijk te gebruiken, brengt snel ontspanning en innerlijke rust. Het duurt maar een paar minuten en moet deel uitmaken van uw routine, net als uw handen wassen. Je hebt misschien gehoord van deze "magische" methode: het heet hartcoherentie

Wat is hartcoherentie ?

Wanneer we een stressvolle situatie meemaken, versnellen ons hart en onze ademhaling om onze spieren van zuurstof te voorzien en adrenaline vrij te maken. Dit overlevingsmechanisme was nuttig in het verleden, toen we moesten vluchten voor een roofdier. Maar tegenwoordig, zult u toegeven, is het zeldzaam om midden op de middag door een beer te worden achtervolgd ! Toch reageert ons lichaam nog steeds met dezelfde intensiteit. Hartcoherentie is een ademhalingsoefening die ons in staat stelt het autonome zenuwstelsel snel te reguleren om zijn rust en evenwicht te hervinden.

Hoe werkt het ?

Is uw baby onrustig of kan hij niet in slaap vallen ? Vindt u hem gestrest en heeft hij moeite zich te herconcentreren. Stop even en neem een rustig moment met hem. Dit is het perfecte moment om een hartcoherentie sessie met hem te proberen ! Je zult verbaasd zijn hoe goed het werkt. En het beste van alles is dat u samen met uw kind kunt genieten van de voordelen van de sessie !

Het principe van de hartcoherentie is zeer eenvoudig, maar vereist doorzettingsvermogen en nauwgezetheid om de effecten ervan ten volle te voelen. Het duurt maar 5 minuten waarin je je concentreert op je ademhaling. Je ademt diep in door je neus en ademt rustig uit door je mond. Idealiter duren de inademing en de uitademing even lang, d.w.z. 5 seconden.

Is uw kind een visuele leerling ? Youtube staat vol met leuke filmpjes die hem kunnen helpen de oefening te begrijpen en zijn ritme te vinden.

Om de effecten te maximaliseren, moet hartcoherentie drie keer per dag worden beoefend. Voor kinderen wordt aanbevolen te beginnen met één keer per dag, voor het slapen gaan. Verhoog dan het ritme tot 3 keer per dag, wanneer het kind het principe goed begrepen heeft. Moedig uw kind aan om gedurende minstens tien dagen hartcoherentie te oefenen. Je zou snel een verbetering in zijn emotionele toestand moeten merken.

Wat zijn de voordelen voor kinderen ?

Zoals u zult hebben begrepen, is hartcoherentie goed voor uw moreel, maar ook voor uw gezondheid ! Van de voordelen op korte, middellange en lange termijn kunnen worden genoemd 

  • een vermindering van stress en angst ;
  • verhoogde ademhalingscapaciteit ;
  • regulatie van emoties ;
  • verbeterde spijsverteringscapaciteit ;
  • bevordert zelfvertrouwen, aandacht en veerkracht ;
  • verbeterd leren en geheugen ;
  • een gevoel van kalmte en algemeen welzijn ;
  • verbeterde immuniteit.

 

Als u meer over dit onderwerp wilt weten, nodigen wij u uit het boek "Coherence Kid" te lezen van Dr. David O'Hare, een Franse huisarts die hartcoherentie als een volwaardige therapie toepast.