Familie uitjes

Fruit en groenten plukken met het gezin : wat een genot !

cueillette fruits

Om een leuke gezinsvakantie te hebben, zijn veel ouders op zoek naar leuke en gezellige activiteiten om te delen. En er is er een die echt aanslaat : plukken op de boerderij. Educatief, toegankelijk en leuk, het verrukt jong en oud. Spring in't Veld vertelt u alles over fruit en groenten plukken als gezin !

Fruit en groenten plukken met het gezin : hoe werkt het ? 

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: een gezonde en evenwichtige voeding is essentieel voor een goede gezondheid. Bovendien heeft de manier waarop wij voedsel kopen een grote invloed op het milieu. Deze twee redenen verklaren ongetwijfeld waarom de consument zo attent is geworden op de oorsprong van de inhoud van zijn bord.

Tegelijk willen producenten die voorstander zijn van duurzame en verantwoorde teeltmethoden, een zorgzame band met hun grondgebied in stand houden. En fruit en groenten plukken is een geweldige manier om dit te doen !

Steeds meer gezinnen vallen voor dit concept, tot grote vreugde van hun kinderen. Het idee is om rechtstreeks naar de percelen te gaan om seizoensfruit en -groenten te halen

Sommige boerderijen bieden kinderen ook de mogelijkheid om deel te nemen aan educatieve activiteiten of om met dieren om te gaan. Uiteindelijk betaalt het gezin voor wat het heeft verzameld, en gaat het naar huis met de vrucht van zijn arbeid. Het is simpel, en het kost bijna niets !

Wat zijn de voordelen van het plukken voor onze mosterd ?

Er is een reden waarom plukken op de boerderij zo populair is bij ouders. Om te beginnen kan deze activiteit op elke leeftijd worden beoefend, al vanaf 2 jaar. Maar in werkelijkheid kunnen zelfs oudere kinderen en ouders ervan genieten. 

Voor jonge kinderen is het een gelegenheid om de fijne motoriek, woordenschat, taal, concentratie en onafhankelijkheid te ontwikkelen. Oudere kinderen kunnen hun nieuwsgierigheid bevredigen, hun algemene kennis ontwikkelen, zich bewust worden van de ecologie of hun kritisch denken verfijnen

Maar naast deze leerervaring geniet het hele gezin van een gezellig moment midden in de natuur. Tot slot is de groenten- en fruitpluk ideaal om verse, seizoensgebonden kwaliteitsproducten te eten

VIs uw kind geen fan van groenten ? Misschien waardeert hij degene die hij zelf heeft geplukt ? Maak van de gelegenheid gebruik om hen kennis te laten maken met allerlei producten en originele variëteiten ! Van courgettes tot rabarber, frambozen en aubergines, laat ze kennismaken met diversiteit !

Waar kan ik lokale producten kopen ? 

Bent u overtuigd van de voordelen van plukken op de boerderij, maar vraagt u zich af waar u de juiste adressen kunt vinden ? U moet weten dat steeds meer tuinders in heel Frankrijk en België "pluk-je-eigen"-dagen organiseren. Aarzel niet om rechtstreeks naar de websites van de boerderijen in uw omgeving te gaan om het zelf te ontdekken. 

U kunt ook goede adressen vinden via gespecialiseerde netwerken. In Frankrijk verenigt Chapeau de Paille een dertigtal boerderijen die plukken aanbieden. Natuurlijk moet u rekening houden met de tijd van het jaar om een bepaalde boerderij te bezoeken. 

Als u in België woont, zijn er ook veel interessante adressen. Tot de bekendste behoren Fruit Time in Anderlecht, La Finca in Wezembeek-Oppem en La Framboiseraie in Redu. Haal uw manden en kruiwagens tevoorschijn, en lang leve de lokale producten !

 

Bent u op zoek naar een leuke en toegankelijke activiteit waar het hele gezin van kan genieten ? Groente en fruit plukken is waarschijnlijk iets voor jou. Bezoek de boerderij en geniet van de natuur, lokale producten en positieve vibes ! Heb je deze activiteit al geprobeerd met je kinderen ? Zo ja, wat vond je ervan ?