Gezondheid

Etherische oliën : nuttig voor het hele gezin ?

huileessentiellelavande

Antiviraal, anti-infectieus en antiseptisch, essentiële oliën hebben hun doeltreffendheid als alternatief voor antibiotica ruimschoots bewezen. Maar hun werkterrein beperkt zich daar niet toe ! Aromatherapie kan worden gebruikt om veel alledaagse kwaaltjes te verlichten: verkoudheid, slaapstoornissen, angst, insectenbeten, luizen, reisziekte, enz. Essentiële oliën hebben ontelbare nuttige deugden voor het hele gezin, op voorwaarde dat ze correct worden gebruikt !

Wat is aromatherapie ? Is het aanbevolen voor kinderen ? Wat zijn de basis essentiële oliën om in je apotheek te hebben ? Hoe moeten ze worden gebruikt en wat zijn de aanbevelingen ? We vertellen u hieronder meer.

Aromatherapie en essentiële oliën

Aromatherapie is een tak van de fytotherapie (kruidengeneeskunde) waarbij essentiële oliën voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. Etherische olie is een vloeibaar extract van een aromatische plant, verkregen door extractie of stoomdistillatie. Zij kan worden gewonnen uit verschillende delen van de plant : bladeren, bloem, schors, hout, schil, enz. Elke etherische olie is uniek en heeft een specifieke geur en kenmerken.

Is aromatherapie geschikt voor kinderen ?

Ja, aromatherapie wordt aanbevolen voor kinderen. Het is een doeltreffende manier om ziekten te behandelen en voorkomt het systematische gebruik van antibiotica. Het is ook een uitstekende bondgenoot om het immuunsysteem van uw kleintje te versterken. Maar wees voorzichtig ! Niet zomaar elke essentiële olie kan voor een kind gebruikt worden, op geen enkele leeftijd ! In het algemeen worden etherische oliën niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 6 jaar zonder medisch advies. Maar sommige ontsnappen aan de regel omdat ze geen bijwerkingen hebben. Zij worden ook aanbevolen voor de behandeling van KNO-problemen, die helaas zeer vaak voorkomen bij onze kinderen tot de leeftijd van 6 of 7 jaar.

Etherische oliën : de ideale basiskit voor het hele gezin

 

Officinale lavendel etherische olie (of echte lavendel)

Als je maar één essentiële olie in je medicijnkastje zou hebben, zou dit het zijn! Een echt Zwitsers zakmes, dat zonder vrees kan worden gebruikt, zelfs op baby's.

De belangrijkste eigenschappen : nuttig om kinderen te kalmeren in geval van stress of om hen te helpen in slaap te vallen. Genezend, antiseptisch en antibacterieel. Vergemakkelijkt de spijsvertering en vernietigt darmwormen. Een kleine maar belangrijke bonus : het is effectief in het afweren van vervelende luizen !

Citroen etherische olie

Deze olie is zeer geschikt voor aanstaande moeders, die het zullen waarderen om misselijkheid te kalmeren.

De belangrijkste eigenschappen : de essentiële olie van citroen werkt vochtafdrijvend en ontzwellend, bevordert de bloedsomloop en bestrijdt cellulitis. Citroen is ook een goede zenuwregulator, stimuleert de energie en helpt de spijsvertering. Zeer aangenaam in verstuiving, het is een essentieel om de lucht te zuiveren.

Tea Tree etherische olie 

De essentiële olie van Tea Tree is bij uitstek infectiewerend en heeft geen contra-indicaties.

De belangrijkste eigenschappen : antiseptisch, antiviraal, schimmelwerend. Het ondersteunt het immuunsysteem, helpt tegen vermoeidheid, verlicht insectenbeten en brandwonden.  Het helpt bij de mondhygiëne en kan zelfs de tanden witter maken !

Ravintsara etherische olie

AntiHet is een uitzonderlijke antivirale olie en voegt zich bij de lijst van essentiële oliën die men absoluut in de apotheek moet hebben !

De belangrijkste eigenschappen : de etherische olie van Ravintsara is zeer doeltreffend bij het stimuleren van de natuurlijke afweer en bij de behandeling van KNO-epidemieën. De werking ervan voorkomt het risico van superinfectie. Het is ook een goede bondgenoot tegen herpes (vooral koortsblaren) dankzij zijn sterk genezende kracht.

Eucalyptus Stralende etherische olie

In tegenstelling tot de etherische olie van Eucalyptus Globulus, die verboden is voor baby's, is de etherische olie van Eucalyptus Radiant niet giftig.  Het moet echter worden vermeden tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

De belangrijkste eigenschappen : Eucalyptus Stralende etherische olie is een goede specialist bij winterziekten, werkt slijmoplossend en kalmeert hoest. Het is geweldig voor het ontzwellen van de luchtwegen en verlicht snel sinusitis, rinofaryngitis, griep, etc. Het is ook ontstekingsremmend en stimuleert de immuniteit.

Etherische olie van Roomse kamille (of Edelheidskamille)

De essentiële olie van Roomse kamille is ideaal voor kinderen en zwangere vrouwen.

De belangrijkste eigenschappen : het is uitzonderlijk om het zenuwstelsel te kalmeren en pijn te verzachten. Het wordt gebruikt als middel om de pijn te beperken die gepaard gaat met het doorkomen van tandjes, maar ook om spijsverteringsstoornissen te verlichten. Het verzacht de jeuk en kalmeert irritatie. Het is ook een grote hulp bij de voorbereiding op de bevalling. Let op dat je het niet verwart met Duitse kamille !

Etherische oliën : enkele voorzorgsmaatregelen

Allereerst kunnen wij u alleen maar aanraden om niet de tovenaarsleerling te spelen met etherische oliën. Ook al zijn ze plantaardig, miskent of minimaliseert u hun werking niet : ze zijn zeer krachtig! Gebruik alleen 100% natuurlijke essentiële oliën. De wijze van toediening is afhankelijk van de gekozen etherische olie. Sommige worden als damp gebruikt, andere oraal (druppels, siropen, capsules), rectaal (zetpillen), vaginaal (eicellen) of op de huid (in dit geval wordt de etherische olie puur of verdund in een plantaardige olie gebruikt).

Heeft ons artikel je aangespoord om meer te leren ? Het advies van een specialist zal u ongetwijfeld helpen om uw eerste stappen te zetten in deze opwindende wereld van de aromatherapie !