Behuizing

DIY : 100% natuurlijke boetseerklei

pateàmodeler

Kleine kind is drie keer door zijn kamer geweest en komt bij je terug met dezelfde opmerking als de dag ervoor : hij verveelt zich ! Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Laten we naar de keuken gaan voor wat creatieve familie tijd ! Het is tijd om wat ingrediënten uit de kast te halen voor een snel en gemakkelijk recept : 100% natuurlijke boetseerklei. Genoeg om hem uren bezig te houden. Of niet...

Het recept voor boetseerklei

Ingrediënten

 • 300 g bloem
 • 380 ml water
 • 250 g fijn zout
 • 1 eetlepel plantaardige olie
 • 1 grote eetlepel zuiveringszout
 • voedingskleurstof

Voorbereiding

 • Meng in een kom de bloem, olie en water goed door elkaar
 • Voeg het zout en het bicarbonaat toe en meng opnieuw.
 • Giet het mengsel in een steelpan en verwarm het op laag vuur, onder voortdurend roeren, tot het mengsel dikker wordt en loslaat van de wanden van de pan
 • Laat een paar minuten afkoelen
 • Kneed het deeg op een snijplank met uw handen
 • Verdeel het deeg in verschillende stukken en vorm er zoveel ballen van als er kleuren zijn
 • Voeg in een kom (1 per kleur) de kleurstof toe en meng het deeg tot de kleur goed verdeeld is
 • Klaar voor gebruik!

Zelfgemaakte boetseerklei : de sterke punten

Dit recept voor zelfgemaakt speeldeeg is veel beter voor uw gezondheid en het milieu en heeft enkele belangrijke voordelen :

100% eetbare boetseerklei

Het is een bekend feit dat kinderen (vooral kleintjes) alles in hun mond stoppen. Welke ouder is nooit gestresseerd bij de gedachte dat zijn kleintje tijdens een speelsessie op het speeldeeg kauwt ? Met dit recept voor 100% natuurlijke boetseerklei kunt u hem zonder angst laten spelen, want zoals u uit het recept zult hebben begrepen, zijn alle gebruikte ingrediënten eetbaar.

Een makkelijk te maken recept 

Het recept voor zelfgemaakt speeldeeg neemt maar een paar minuten in beslag. Het is zo eenvoudig dat je er bijna genoegen mee zou nemen kleine kind te helpen bij het maken van het recept. Wat een voldoening voor hem om zijn eigen speelgoed zelfstandig te kunnen maken !

Een super zachte boetseerklei

De textuur van het 100% natuurlijke boetseerdeeg is gewoon geweldig ! De plantaardige olie erin maakt het zacht en buigzaam. Perfect voor kleine handjes die graag willen creëren !

Een mooi kleurenpalet

Het voordeel van het maken van je eigen boetseerklei is dat je de kleuren kunt aanpassen. Ook al hebt u maar een beperkte hoeveelheid levensmiddelenkleurstoffen, niets belet u ze te mengen om andere kleuren te verkrijgen. Bijvoorbeeld, geel en blauw mengen maakt groen, rood met geel wordt oranje, blauw met rood wordt paars, enzovoort. U kunt ook spelen met tinten, door meer of minder kleurstof in de basispasta te doen voor een pasteltint of een fellere tint.

Boetseerklei is veel goedkoper dan commerciële klei

De ingrediënten die nodig zijn voor het recept voor boetseerdeeg zijn meestal ingrediënten die u altijd in huis hebt en dagelijks gebruikt (afgezien van de kleurstoffen). U hoeft dus geen onnodige aankopen te doen om met dit creatieve recept aan de slag te gaan. Bovendien, als je de gebruikte ingrediënten en de prijs van een commerciële boetseerklei berekent, zul je snel beseffen dat je voor veel minder geld iets veel beters hebt voor je kleintje !

Hoe bewaar je zelfgemaakte boetseerklei ?

De 100% natuurlijke boetseerklei kan het best worden bewaard in een plastic bakje of afgedekt met doorzichtig huishoudfolie en is ongeveer 1 maand houdbaar in de koelkast.