Onderwijs
Gezinsleven

De voor- en nadelen van videospelletjes

pexels-tima-miroshnichenko-7047249

Zijn videospelletjes slecht voor onze kinderen? Volgens recente universitaire studies is het tegendeel waar. Zoals wij allen weten, is spel zeer belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, en videospelletjes maken deel uit van het hedendaagse spel. Vanuit sociaal oogpunt stellen zij de kinderen in staat sterkere banden te smeden en de onderlinge communicatie te verbeteren. Maar overdaad is slecht voor alles! Het probleem met deze hobby is wanneer het kind te veel tijd besteedt aan spelen, niet in staat is te stoppen met spelen en niet langer probeert zijn interesses te variëren. Hij eindigt los te koppelen van de werkelijkheid. Dit leidt meestal tot slechtere prestaties op school en conflicten in de relaties met familieleden.

Laten we eens nader kijken naar enkele voor- en nadelen van het spelen van videospelletjes, en naar het belang van het stellen van grenzen vanaf het begin.

Positieve aspecten van videospelletjes

Verbeterde cognitieve functies

Er is aangetoond dat gematigd spelgedrag dat de dagelijkse activiteiten niet hindert, de cognitieve functies van onze kleintjes ten goede komt.

Volgens studies verhoogt het spelen van videospelletjes de concentratie, de visuele aandacht, het reactievermogen, de coördinatie, de besluitvorming, de perceptie, het geheugen, de motoriek, enz.

 

Versterkte sociale banden

Videospelletjes zijn lang beschouwd als een vector van isolement, maar opeenvolgende opsluitingen hebben het tegendeel bewezen. Het regelmatig beoefenen van netwerkspelletjes heeft een zeer positief effect gehad op de geestelijke gezondheid van kinderen en adolescenten. Deze spelen, die de mogelijkheid bieden om met elkaar te spelen, hebben immers geholpen om in deze moeilijke periode sociale banden te smeden en in stand te houden, en tegelijkertijd samenwerking, empathie en interactie te bevorderen.

 

Positieve invloed op dyslexie

Videospelletjes, vooral actiespelletjes, verbeteren de aandachtsspanne bij kinderen met dyslexie en dyscalculie. Volgens de Britse onderzoekers die achter deze ontdekking zitten, kan het regelmatig spelen van videospelletjes hun concentratie verbeteren en hen helpen hun leermoeilijkheden te overwinnen.

 

Beter omgaan met stress en pijn

Videospelletjes kunnen een grote hulp zijn voor mensen die psychisch en zelfs lichamelijk lijden. Het is bewezen dat jezelf onderdompelen in de wereld van een spel stress- en pijnniveaus aanzienlijk kan verminderen. Maar daarvoor moeten, zoals u zult hebben begrepen, gewelddadige en angstwekkende spelletjes worden vermeden. 

De negatieve aspecten van videospelletjes

Overmatig gebruik van videospelletjes kan negatieve gevolgen hebben voor kinderen en adolescenten, omdat het de ontwikkeling van onaangepast gedrag in de hand werkt, zoals: sociaal isolement, depressie, prikkelbaarheid, verlies van zelfrespect, concentratieproblemen, frustratie, agressiviteit, obsessief-compulsieve stoornissen, enz. Om nog maar te zwijgen van het feit dat een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot overgewicht, wat op lange termijn schadelijk kan zijn voor het cardiovasculaire systeem.

Om deze afwijkingen te vermijden, is het belangrijk onze kinderen op te voeden in digitaal consumeren door een reeks regels voor te stellen die vanaf het begin samen worden bepaald. Het idee is om schermtijd en vrije tijd voor het gezin af te bakenen, waarbij zelfs de ouders zich loskoppelen van de virtuele wereld. Het kan ook interessant zijn om af te stemmen met de ouders van andere kinderen met wie onze kinderen spelen om gemeenschappelijke speeltijden vast te stellen. Dit zal veel frustraties vermijden omdat de tijden voor iedereen dezelfde zullen zijn.

 

Concluderend kan worden gesteld dat, ook al worden videospelletjes steeds belangrijker in de wereld van onze kinderen, zij niet in de plaats mogen komen van traditionele spelletjes of van een activiteit waarbij zij kunnen manipuleren, observeren, aanraken, delen en interageren met echte mensen. Wanneer er een evenwicht is tussen de virtuele wereld en het echte leven, zijn videospelletjes een gezonde en heilzame praktijk voor kinderen, en zelfs voor oudere kinderen.  Dus, laten we allemaal onze joysticks pakken en Wereld Videospeldag in stijl vieren!