Onderwijs
Gezinsleven

De komst van een nieuwe baby: hoe bereid je ouderen voor?

Capture d’écran 2023-03-07 à 11.07.08

De geboorte van een baby is een ware omwenteling voor het hele gezin, vooral voor oudere kinderen. Met een verandering van rol en nieuwe verantwoordelijkheden kunnen zij het moeilijk vinden om hun plaats te vinden. Gelukkig zijn er enkele goede tips om oudere kinderen voor te bereiden op de komst van een nieuwe baby. Hier zijn 3 tips om deze overgang gemakkelijker te maken!

Breng tijd door met de ouderen en betrek hen bij de voorbereidingen

Voor jonge kinderen kan de komst van een broertje of zusje een bron van angst en zorgen zijn. Om hen te helpen dit grote nieuws te verwerken, kunt u hen het beste al vroeg over de zwangerschap vertellen.

Zodra het risico van een miskraam in het eerste trimester is uitgesloten, aarzel dan niet om de dialoog aan te gaan. Gebruik een eenvoudige woordenschat, aangepast aan de leeftijd van uw kleintjes. U kunt hen een echo laten zien of hen de bewegingen van de baby laten voelen om de dingen concreter te maken.

Aarzel niet om uw kinderen bij de voorbereidingen te betrekken. U kunt hen bijvoorbeeld vragen u te helpen bij het kiezen van een knuffel of het versieren van de kamer. Maar pas op dat ze niet te veel bij uw zwangerschap worden betrokken.

Ze moeten vooral tijd met u doorbrengen en het leven als kind ervaren. Uw kleintjes mogen zich in geen geval in de steek gelaten of verwaarloosd voelen!

Leer en stel uw oudere kinderen gerust tijdens de zwangerschap

Elk kind reageert anders op het nieuws dat er een baby komt. Uw kleintjes kunnen het moeilijk vinden om te begrijpen dat er een baby in uw buik groeit. Ze kunnen ook een beetje jaloers of heel bezorgd zijn.

Voor hen is dit een onbekende en verontrustende situatie. Wilt u hen kalmeren en voorzichtig begeleiden? Aarzel dan niet om over hun eigen geboorte te praten en lees hen enkele boeken over de geboorte voor. Leg uw kinderen uit dat er thuis bepaalde dingen zullen veranderen en help hen vooruit te plannen.

Maar vooral: stel ze gerust! De komst van een broertje of zusje verandert niets aan de liefde die u voor hen voelt. Ten slotte kunt u, afhankelijk van de persoonlijkheid van uw kinderen, de nadruk leggen op hun toekomstige rol als "rolmodel" en "gids".

Accepteer en verwelkom alle emoties van uw kinderen

Zijn uw kinderen bezorgd, boos of onverschillig over het nieuws van de komst van de baby? Geen paniek! Alle reacties zijn legitiem en moeten met geduld en toegeeflijkheid worden geaccepteerd.

Laat uw kinderen vrij hun emoties uiten en stel alle vragen die ze willen. Zelfs na de geboorte is het niet ongewoon dat jonge kinderen een beetje jaloers of boos zijn op de baby. Wees geduldig en geef uw kinderen de tijd om de situatie te verwerken.

Naarmate de weken verstrijken, zullen ze zich aan de baby hechten en aan de veranderingen wennen. Wees voorzichtig: vermijd "oververantwoordelijkheid" voor uw oudsten. Het is waar dat zij een nieuwe rol op zich hebben genomen in de broers en zussen. Maar het blijven kinderen die verzorgd moeten worden.

Ook al heeft uw baby veel aandacht en zorg nodig, zorg ervoor dat u uw oudere kinderen niet vergeet. Als u dat moeilijk vindt, aarzel dan niet om hulp van anderen te vragen en bepaalde taken te delegeren.

 Voor oudere mensen kan de komst van een nieuwe baby aanvoelen als een vloedgolf. De organisatie van het gezin wordt overhoop gehaald, ieders plaats verandert en alles verandert. Om kinderen te helpen ermee om te gaan, zijn communicatie en welwillendheid essentieel.