Spellen / Speelgoed

Camel Up - Landing : geen races meer !

camelup

In Camel Up Landing kruipt elke speler in de huid van een koopman met een kamelenkaravaan. Spelers bieden op partijen goederen met maar één doel voor ogen... winst maken! Maar als zij te hebzuchtig zijn en te veel goederen verzamelen, zullen hun kamelen overbelast worden en de kostbare goederen zullen eraf vallen en voor altijd verloren gaan in de woestijn.

Het kamelen raceseizoen is voorbij ! Het is tijd om terug te keren naar de stad om de plaatselijke kooplieden te helpen goederen te vervoeren! Pas op dat sommige kamelen herstellen na een zwaar raceseizoen.

In Camel Up Landing speel je als een van deze kooplieden op zoek naar waardevolle lading om mee terug te nemen. Als je te veel van je kamelen eist, kun je alles verliezen voordat je een koper vindt. De inzet is hoog, maar de winst is het waard in het tussenseizoen !

camelup2

Elke speler heeft een eigen karavaan van vier kamelen die goederen kunnen vervoeren, waarbij de kamelen 3, 4, 5 en 6 goederen kunnen vervoeren. Er zijn vier soorten goederen - tapijten, vazen, dadels en fruit (ongedateerd) - en deze goederen zullen op de markten verkrijgbaar zijn. Elke tweezijdige markt toont het aantal open en gesloten kaarten dat er op ligt, plus de speciale kracht van die markt.

camelup3

Aan het begin van een ronde bieden de spelers om te zien wie als eerste goederen kiest op een markt, waarbij de biedregels worden bepaald door de achterkant van de hoogste warenkaart in het spel. Wie het bod wint, betaalt zijn geld aan de bank, terwijl de anderen hun munten houden. (Munten zijn overwinningspunten, dus je wilt er misschien niet te veel weggooien !)

camelup4

De succesvolle bieder kiest een markt, gebruikt de macht van die markt (als hij dat wil), neemt dan alle goederen van die markt en laadt de goederen op zijn kamelen. Een kameel kan slechts goederen van één soort houden, en als een soort goederen op een kameel staat, moet je die goederen op dezelfde kameel blijven plaatsen. Elke kameel heeft echter een limiet aan goederen, en als je deze limiet overschrijdt, moet je alle goederen van dat type weggooien. Auw !

Elke koopman kan dan verkopen, waarbij voor elk soort koopwaar bijzondere verkoopvoorwaarden gelden: men moet zoveel mogelijk dadels hebben, tapijten van verschillende kleur, identiek aardewerk, en de vruchten worden in een bepaalde volgorde en per lot verkocht! Natuurlijk is er geen verplichting om alles te verkopen, het is aan de koopman om in te schatten of hij in de volgende ronde meer goederen op zijn kamelen kan laden, zodat de verkoop hem meer geld zal opleveren ! Maar wees voorzichtig niet te hebberig te zijn.

De rondes gaan als volgt: veiling, markt, verkoop, totdat alle warenkaarten een keer verkocht zijn (de stapel is op), het einde van het spel nadert ! En de rijkste speler aan het eind van het spel wint !

Camel Up Landing is een spel dat zowel rijk als toegankelijk is. Het combineert verschillende spelmechanismen: bieden, stoppen en verzamelen. Dit alles in het Camel Up universum, een kamelenracegame die een paar jaar geleden is uitgebracht en tegelijk met "Off Season" opnieuw is uitgebracht om ze een bijpassend uiterlijk te geven.

We vonden

  • Toegankelijkheid
  • De diversiteit van de mechanica
  • De kwaliteit van het materiaal

We vonden minder

  • Het spel heeft niets te maken met Camel Up
cameluplanding

 

Technische gegevens

Leeftijd : 8 jaar oud

Duur : 45 min

Aantal spelers: 3 tot 5

Auteurs : Anna Oppolzer en Stefan KloB

Illustraties: Chris Quilliams

Uitgever : Plan B Games

Foto's/afbeeldingen (c) Asmodee