Gezondheid

Alternatieve geneesmiddelen om uw kind te verlichten

médecinesdouces

Gastro-oesofageale reflux, tandjes krijgen, buikpijn, constipatie, ... Zoveel kleine kwaaltjes die niet altijd antibiotica vereisen. Maar tot welke alternatieve geneeswijzen moet je je wenden als je je kleintje op natuurlijke wijze wilt helpen genezen ? Concentreer je op een paar gezondheidsalternatieven die in de lift zitten !

Homeopathie, sofrologie, osteopathie... Welke alternatieve geneeswijze moet u kiezen ?

Homeopathie

Het principe van deze alternatieve geneeskunde is "kwaad genezen met kwaad", wat inhoudt dat wat de ziekte veroorzaakt ook als remedie kan worden gebruikt. Het lichaam wordt zo gestimuleerd om zichzelf te genezen. Aanbevolen vanaf de leeftijd van 3 maanden, is homeopathie perfect geschikt om de belangrijkste aandoeningen van baby's te verlichten : zuigelingenkoliek, reflux, spijsvertering, eczeem, verkoudheid, enz. De kleine extra: deze alternatieve geneeswijze heeft geen bijwerkingen !

Aromatherapie

We hebben het er in dit artikel al uitgebreid over gehad, essentiële oliën zijn een uitstekend alternatief voor de behandeling of preventie van de meest voorkomende kwalen. Opgemerkt zij dat hoewel de meeste essentiële oliën niet worden aanbevolen voor de leeftijd van 6 jaar, sommige aan de regel ontsnappen en vanaf de eerste maanden kunnen worden gebruikt.La phytothérapie

Kruidengeneeskunde

Ook al is het tegenwoordig een volwaardig geneesmiddel, fytotherapie bestaat al sinds de oudheid. De werkzame bestanddelen van planten die in verschillende vormen verkrijgbaar zijn (capsules, kruidenthee, verse plantenextracten, crèmes, elixers,...), zijn een uitstekende optie voor zowel volwassenen als kinderen vanaf zeer jonge leeftijd. Echinacea, Acerola, Roomse kamille en Arnica zijn planten die je als ouder altijd in je apotheek zou moeten hebben. Merk echter op dat sommige preparaten (zoals verse plantenextracten) onder de leeftijd van 3 jaar moeten worden vermeden omdat zij een klein percentage alcohol bevatten.

Sofrologie

Drogredenen zijn verre van voorbehouden aan volwassenen, maar zijn een ontspanningstechniek voor kinderen vanaf de leeftijd van 5 of 6 jaar, wanneer zij in staat zijn hun gevoelens te uiten. Door middel van verschillende visualisatie- en ademhalingsoefeningen kunnen kinderen zich bewust worden van hun lichaam en hun fysieke en emotionele spanningen loslaten. Deze alternatieve geneeswijze wordt in het bijzonder aanbevolen als uw kind moeilijkheden ondervindt (stress, angst, onrustig slapen, verlegenheid, enz.) of een pijnlijke beproeving doormaakt (overlijden van een dierbare, scheiding, verhuizing, enz.). Het aantal sessies zal afhangen van het te behandelen probleem.

Osteopathie

Tijdens de eerste levensmaanden ondervinden baby's ongemakken die niet altijd gemakkelijk te behandelen zijn met de conventionele geneeskunde. Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) is een goed voorbeeld. Ook al komt het vaak voor bij zuigelingen, het is toch problematisch als het aanhoudt. Het bed hoger zetten, de melk indikken en anti-refluxmedicatie geven is niet altijd voldoende. Een sessie (of twee) osteopathie kan een oplossing zijn voor uw kleintje. Door het lichaam weer in evenwicht te brengen, zal de osteopaat inwerken op de functiestoornissen van de baby, waardoor hij weer een goed levenscomfort krijgt. Osteopathie is ideaal voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, overmatig huilen, slaapstoornissen, rusteloosheid, torticollis bij pasgeborenen en het syndroom van het platte hoofd.

 

Net als bij natuurlijke remedies kunnen we u alleen aanraden om zelfmedicatie voor uw baby te vermijden. Praat met uw arts of de kinderarts voordat u naar alternatieve geneesmiddelen grijpt. Als u na een paar dagen geen verbetering ziet, aarzel dan niet om opnieuw te overleggen.