Onderwijs
Gezinsleven

6 tips om uw kind te helpen voedsel te eten dat het niet lust

Design sans titre

Kinderen hebben een gezonde, evenwichtige voeding nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Maar of het nu gaat om spinazie, broccoli of fruit, sommige voedingsmiddelen zijn niet populair bij kinderen. Voor ouders die zo bezorgd zijn over de gezondheid van hun kind, kunnen deze weigeringen frustrerend zijn. Weigert uw kind een voedingsmiddel dat hij of zij niet lust, en zoekt u oplossingen om het te helpen eten? Spring in’t Veld geeft u 6 praktische en doeltreffende tips!

Dwing uw kind niet om te eten

Weigert uw kind een voedingsmiddel te eten? Dwing hem of haar vooral niet, want dat kan contraproductief of zelfs traumatisch zijn. Door uw kind te dwingen te eten, loopt u het risico zijn afkeer van het voedsel in kwestie te versterken en een negatieve houding tegenover maaltijden te creëren.

Gebruik een subtiele, zorgzame aanpak om uw kind voorzichtig te ondersteunen. Aarzel niet om verschillende strategieën uit te proberen en het voedsel bij een andere gelegenheid opnieuw te introduceren. Meer in het algemeen, moedig uw kind aan om voedsel te proeven en zijn/haar mening te geven.

 Betrek uw kind bij de maaltijdbereiding

Misschien heeft u gemerkt dat kinderen vaak eerder geneigd zijn voedsel te eten dat zij zelf hebben helpen bereiden. Nodig uw kind uit om te helpen bij het bereiden van maaltijden. Afhankelijk van zijn leeftijd kan hij groenten wassen, ingrediënten roeren of borden versieren.

Door uw kind erbij te betrekken, moedigt u hem aan om nieuw voedsel te proberen. Je stimuleert ook zijn onafhankelijkheid en zelfvertrouwen. 

Wees creatief

Kinderen eten graag voedsel dat er leuk en interessant uitziet. Waarom introduceert u voedsel dat uw kind niet lust niet op een nieuwe en leuke manier? U kunt bijvoorbeeld koekjessnijders gebruiken om groenten er leuk uit te laten zien.

U kunt ook kleurrijke en creatieve presentaties maken. Ten slotte kunt u proberen de gerechten op een andere manier te bereiden, door de textuur te veranderen. U kunt ze bijvoorbeeld koken, grillen of roosteren. Deze eenvoudige truc kan uw kind helpen het voedsel in kwestie in een nieuw licht te zien.

Compromissen sluiten

Je kind wil bepaalde voedingsmiddelen pertinent niet eten. Dat is niet erg! Wees geduldig en probeer een compromis te vinden. Waarom biedt u geen vergelijkbaar voedsel aan dat voor hem acceptabeler is?

Als hij bijvoorbeeld broccoli haat, bied hem dan spruitjes of sperziebonen aan. Het belangrijkste is dat hij alles proeft en dat zijn lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om te functioneren.

Herhaal de blootstelling

Soms waarderen kinderen bepaalde voedingsmiddelen maar langzaam. Misschien moeten ze meerdere keren aan een voedingsmiddel worden blootgesteld voordat ze het accepteren.

Heeft uw kind een hekel aan bepaald voedsel? Geef de hoop niet op en blijf ze regelmatig introduceren, met verschillende bereidingswijzen en presentaties. Na verloop van tijd zal hij ze misschien lekker gaan vinden.

Wees een rolmodel voor uw kind

Jonge kinderen hebben de neiging het gedrag van hun geliefde ouders te imiteren. Door belangstelling te tonen voor het voedsel dat u wilt dat uw kind eet, zullen ze eerder geneigd zijn uw voorbeeld te volgen. Probeer dus hetzelfde voedsel te eten als je kind en geniet ervan.

Je kind voedsel laten eten dat het niet lust, kan een echte uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die kunnen helpen. Maar om ze te laten werken, moeten ouders geduldig, zorgzaam en creatief zijn. Zo kunnen hun kinderen hun leven lang een gezonde en positieve relatie met voedsel ontwikkelen.