Onderwijs

5 ideeën om afval in het gezin te verminderen

zérodechet

Door de opwarming van de aarde, het uitsterven van diersoorten, de vervuiling en de aantasting van natuurlijke habitats loopt de planeet op haar laatste benen. Om het te beschermen, moet iedereen zijn steentje bijdragen en op zijn eigen niveau handelen. Bent u op zoek naar tips over hoe u thuis afvalvrij kunt leven ? Spring in't Veld biedt u 5 ideeën om uw huishoudelijk afval als gezin te verminderen !

Wegwerpproducten vermijden

Elk jaar wordt 8 miljoen ton afval in de oceaan gedumpt - dat is één vrachtwagenlading per minuut. Deze duizelingwekkende cijfers zetten meer en meer gezinnen ertoe aan hun dagelijkse gewoonten te herzien. Maar hoe kunnen we afval in huis verminderen ?

Laten we eerlijk zijn: het beste afval is het afval dat je niet produceert. Idealiter zou u moeten beginnen met zoveel mogelijk wegwerpproducten te elimineren. Gebruik in plaats daarvan echt servies (geen wegwerpschotels meer !), stoffen servetten, tissues en doekjes, rietjes van roestvrij staal, bamboe oricula's, wasbare wattenschijfjes, luiers en menstruatiebescherming, enz.

Compostering van organisch afval

Organisch afval maakt een derde uit van het volume van ons huishoudelijk afval. Composteren is dus een ideale manier om het afval van het gezin te verminderen. In tegenstelling tot wat velen denken, kunt u een composteerbak installeren, zelfs als uw huis krap is of geen buitenruimte heeft.

Tegenwoordig kunnen het wormencompostvat en de bokashi (stadskeukencomposteerbak) zowel op uw kleine balkon als in uw keuken worden geplaatst. U kunt er uw groenteschillen, eierschalen, etensresten of koffiedik in doen.

Niet alleen vermindert u uw afval, maar u hebt ook een uitstekende meststof voor uw tuin, uw bloempotten, of die van uw vrienden en familie. Neem de tijd om het principe van composteren aan uw kinderen uit te leggen, en maak gebruik van deze recyclage om hun zelfstandigheid te vergroten.

Geef de voorkeur aan tweedehands kleding en speelgoed

Om overproductie van kleding en speelgoed te vermijden, waarom probeert u het niet tweedehands ? De nul-afvalfilosofie overnemen betekent ook stoppen met investeren in low-end apparatuur die waarschijnlijk in de vuilnisbak zal belanden.

Tegenwoordig geven veel gezinnen er de voorkeur aan tweedehands te kopen en bestaande apparatuur een tweede leven te geven. Deze manier van kopen stelt u in staat kwaliteitsvoorwerpen te vinden die lange tijd kunnen worden hergebruikt. Van Vinted, tot Le Bon Coin, tot garageverkoop en speelgoedbeurzen, de keuze is aan jou !

Afvalvrij winkelen

Om uw wegwerpverpakkingen te beperken, hebt u verschillende doeltreffende alternatieven. Begin met iets mee te nemen om je boodschappen te dragen. Een mandje, stoffen tassen of een boodschappenwagentje - kies voor herbruikbare artikelen. Neem ook kleine glazen potjes mee om uw kaas, vlees of vis in te bewaren, en stoffen zakken om bulkproducten te kopen (granen, gedroogd fruit, enz.).

Vermijd oververpakte kindersnacks in individuele porties (compotes, individuele koekjes, enz.). In plaats daarvan kunt u bentoboxen in compartimenten in de tassen van uw kinderen stoppen en er toastjes, fruit of plakjes cake in doen. Ten slotte, vervang plastic waterflessen door waterflessen, of eventueel door recycleerbare glazen flessen.

Reparatie en organisatie van "brico-recup" workshops

Om uw huishoudelijk afval te verminderen, kunt u handelen naar de levensduur van uw huishoudelijke apparatuur en voorwerpen. In het algemeen, liever repareren dan vervangen. Wat textiel betreft, aarzel niet om uw kleren, handdoeken en andere gebruikte voorwerpen te recycleren of opnieuw te verwerken.

Om uw kleintjes te vermaken, kunt u ook doe-het-zelf-workshops organiseren met gerecycleerde voorwerpen. Dit is een gelegenheid om verpakkingen of nutteloze voorwerpen een nieuw leven in te blazen.

 

Wilt u uw kinderen mooie ecologische waarden bijbrengen en tegelijk het milieu beschermen ? Neem dagelijks nul-afval gewoonten aan, en verminder het afval van uw gezin! Heb je nog andere tips om met ouders te delen ?