Behuizing
Onderwijs

4 chemische experimenten om kinderen van 3 tot 5 jaar te verbazen

4 chemische experimenten om kinderen van 3 tot 5 jaar te verbazen

Van jongs af aan houden kinderen ervan zich te verbazen en hun dorst naar kennis te lessen. Zit uw kind op de kleuterschool? Wat denk je ervan om hun wetenschappelijke nieuwsgierigheid te ontwikkelen? Hier zijn 4 verbazingwekkende chemische experimenten om kinderen van 3 tot 5 jaar te verbazen! 

Een lavalamp maken

Op zoek naar een leuke en leerzame activiteit voor je kleintje? Maak een geweldige DIY lavalamp! Hiervoor heb je olie, witte azijn, zuiveringszout en voedselkleurstof nodig. Hier zijn de te volgen stappen:

 • Giet twee eetlepels baking soda in een grote heldere pot, en voeg olie toe aan de bovenste 2/3 van de pot;
 • Vul 1/4 van een klein glas met witte azijn, voeg een paar druppels kleurstof toe en meng;
 • Giet dit mengsel in één keer in de pot en observeer.

De azijn valt naar de bodem van het potje en stijgt dan op in mooie gekleurde belletjes. Daarna dalen de belletjes en stijgen ze weer op. Het is magisch! Aarzel niet om een klein lichtje onder de pot te plaatsen voor nog meer betovering. 

Een ballon opblazen met een fles

Om een beetje glitter in de ogen van je scheikundeleerling te brengen, is het experiment "zelfopblazende ballon" ideaal. Om het op te zetten heb je een ballon, zuiveringszout, azijn, een doorzichtige fles, een lepeltje en een trechter nodig. Volg deze 4 stappen:

 • Giet een beetje azijn in de bodem van de fles;
 • blaas de ballon op en laat hem leeglopen om hem los te maken, giet er dan drie theelepels zuiveringszout in. zuiveringszout met de trechter;
 • Bevestig de leeggelopen ballon aan de hals van de fles;
 • Draai hem om en schud hem zodat het zuiveringszout in de fles stroomt.

Door de chemische reactie tussen de azijn en het bicarbonaat komt er een gas vrij. Het resultaat: de ballon blaast zichzelf op!

Experimenteren met magische peper 

Dit is nog een wetenschappelijk experiment dat bijna niets kost, en dat je kleine protegé versteld zal doen staan! Maar deze keer gaat het meer om natuurkunde dan om scheikunde. Aangezien de wetenschappelijke uitleg bijzonder technisch is, hoeven we niet in detail te treden...

Om magische peper te maken heb je gemalen peper, een bord, een wattenstaafje, afwasmiddel en water nodig. Qua protocol is er niets raketwetenschappelijk... Gewoon:

 • Giet water op het bord en voeg een beetje peper toe;
 • Smeer het wattenstaafje in met afwasmiddel;
 • Dompel het wattenstaafje in het midden van het bord en observeer het gedrag van de peper.

In een fractie van een seconde lekt de peper eruit en gaat naar de randen van het bord. Ongelooflijk!

Een witte bloem kleuren zonder deze aan te raken

Terwijl sommige demonstraties snel gaan, vereisen andere wat geduld. Om de bloemblaadjes van een witte bloem te transformeren, duurt het een of twee dagen. Maar maak je geen zorgen: het resultaat is de moeite waard.

Het experiment vereist twee kleine glazen, voedselkleurstof (of inkt), een dun mes en een grote witte bloem (zoals een madeliefje, roos of anjer). Volg het volgende protocol:

 • Doe 10 druppels voedselkleurstof in elk van de twee glaasjes (kies twee verschillende kleuren);
 • Vul de glazen met water;
 • Snijd met een dun mes de steel in de lengte doormidden, beginnend net onder de bloem net onder de bloem;
 • Dompel elk deel van de steel in een glas;
 • Wacht één of twee dagen en kijk wat er gebeurt.

 Geleidelijk aan zal elke bloemhelft de kleur krijgen van een van de gekleurde waters. De plant heeft het water uit de glazen opgenomen om de transpiratie van de bloem te compenseren. Het resultaat is subliem!

De chemische experimenten zijn leuk en verrassend en kunnen jonge kinderen fascineren. Opmerking: kinderen tussen 3 en 5 jaar hoeven u niet in detail uit te leggen. Laat ze genieten van de magie van deze kostbare momenten!