Familie uitjes

3 musea die je zeker eens met je kinderen bezocht moet hebben deze winter

sheng-li-AHV8vqJIuqU-unsplash

Een museum bezoeken met kinderen? Wij kunnen dat! Mamalobke trekt er regelmatig op uit met haar kroost en kan deze 3 musea met kinderen 100% aanraden! Benieuwd naar haar selectie?

1. Het Kindermuseum in Elsene

Reuzeboekentassen, woordenwielen, kleurenwielen, de bibliotheek, het schaakspel…in ‘De Magische Klas’ worden kinderen aangezet om te leren en zelf op zoek te gaan naar antwoorden. Een beetje verder kunnen ze klimmen, klauteren en experimenteren met hun zintuigen aan de hand van 5 machines rond de verschillende systemen van het menselijk lichaam. In ‘De Stad’ komen ze een snoepwinkel tegen, dansen ze in de metro, de wensboom, leren ze muurklimmen, kunnen ze bouwen in hun eigen architectenbureau en zich laten gaan op een graffitimuur.

We brachten ongeveer 1,5 uur door in dit leuke museum maar dat was eigenlijk te kort, want de kinderen genoten volop en wij genoten mee!

Zo fijn om te zien dat kinderen verwondering voor alledaagse dingen hebben, iets wat wij als ouders soms ook wat meer in ons zouden moeten hebben, nietwaar? Hier komen wij zeker nog eens terug!

Het Kindermuseum bevindt zich in het park Jadot, een stadspark met permanent toezicht  en een keileuke speeltuin! Je geraakt er met het openbaar vervoer, als je met de auto gaat moet je geluk hebben dat je parking vindt in de straten in de buurt. Het is open op woensdag, zaterdag en zondag van 14u30 tot 17u, tijdens schoolvakanties dagelijks van 14u30 tot 17u. Handig om weten, je kan er NIET met bancontact betalen, dus best centjes meenemen.

Alle info vind je op de website van het Kindermuseum.

2. Mijnmuseum in Beringen

Op zoek naar een inspirerende plek waar je gewoon prachtige foto’s kan maken maar waar je ook een belangrijk stukje van onze Belgische geschiedenis kan opsnuiven? Trek dan net als ons met je kroost eens een weekendje of dagje richting Beringen waar je een bezoekje kan brengen aan het Mijnmuseum!

Mijnzondagen in het Mijnmuseum: een absolute aanrader!

Overtuigd? Trek dan liefst naar Beringen tijdens één van de Mijnzondagen! Want dan worden je kinders echte  mijnwerkers voor één dag!  Wij hadden het geluk om samen met fantastische gids Flor (die zelf meer dan 15 jaar in de mijnen gewerkt heeft!) door ruimtes te trekken die enkel tijdens de Mijnzondagen toegankelijk zijn voor individuele bezoekers en gezinnen. Zo kom je in historische gebouwen die normaal gesloten zijn voor individuele bezoekers. Je komt bijvoorbeeld in de badzaal, de lampenzaal en de betaalzaal. Je ontdekt waar de mijnwerkers hun loonzakje kregen maar ook waar ze hun zwarte plunje te drogen hingen…na deze indrukwekkende tour ga je samen met de gids nog een ondergrondsimulatie verkennen waar je echt beleeft hoe het er vroeger ondergronds aan toe ging.

Frauke en Kobe weten ondertussen waar de steenkool voor de boot van Sinterklaas vandaan kwam maar ook wij, moeder én vader, snappen nu pas echt hoe belangrijk de mijn was voor de streek! In het Mijnmuseum kan je het verleden echt aanraken en je zelfs een beetje inleven hoe het er vroeger aan toe ging.

Wie de film Marina zag, herkent zeker en vast enkele beelden uit de film in het echt.

Als er dus één museum is dat je dit jaar nog wilt bezoeken, laat het dan dit zijn, je zal echt onder de indruk zijn, net als wij! En de kinderen? Die waren van begin tot einde geïnteresseerd, want hoe cool is het om eens echt op de machines te zitten waar de mijnwerkers vroeger mee gewerkt hebben? Of om een hele dag rond te lopen in de kledij van de mijnwerkers. Om nog maar te zwijgen van alles wat je op de mijnsite Be mine allemaal kan beleven…maar daarover vertel ik je later deze week meer… want we hebben het allemaal uitgetest en zijn reuzefan van Beringen!

www.mijnmuseum.be

3. Het Treinmuseum in Schaarbeekd

Schuilt er een treinbestuurder in je kids? Trek jullie conducteurskostuum aan en test vandaag nog of ze klaar zijn om ’s morgens in de vroegte machinistje te spelen en te draaien aan het wieleke. Hakke hakke tuut tuut … Weg naar het treinmuseum zijn wij!

Een tijdje geleden trokken wij naar het treinmuseum Train World in Schaarbeek. Je stapt er in de wereld van nostalgische treinen en authentieke locomotieven, het is een ideaal uitje voor een regenachtige dag…

De originele loketten van het geklasseerde stationsgebouw doen dienst als ontvangsthal. Kleine kinderen leven zich meteen in en zijn klaar om op treinreis te vertrekken in het museum van wel 10.000 vierkante meter met een topcollectie van de Belgische Spoorwegen.

Met de audiogids ontdek je er de oudste spoorlijnen, tal van historische voorwerpen die met treinen te maken hebben, de allereerste stoomlocomotief, maar ook de nieuwste treinmodellen zoals de Eurostar van de tweede generatie. Kinderen komen hier ruimschoots aan hun trekken. Ze mogen in en op verschillende treinen klimmen en klauteren en wanen zich even treinbestuurder in een heuse simulator.

Ons oordeel? In het treinmuseum zit je op het goede spoor! Het is een leuke plek om enkele uren te vertoeven met het hele gezin. Je kan er momenteel naar een prachtige expo ‘Orient Express’ waar kinderen zeker ook welkom zijn. Laat je verbeelding de vrije loop tijdens de tentoonstelling over deze mythische trein en droom weg bij de bekende verhalen van grote beroemdheden zoals Agatha Christie. Ontdek sprankelende anekdotes van onbekende reizigers en kom meer te weten over de ambachtslieden die hebben meegeholpen bij het ontstaan van deze legende! Een absolute aanrader! 

www.trainworld.be

WIE IS LOBKE?

Nononsensmama Lobke Gielkens (38) is een drukbezette mama van drie en plusmama van één. Freelance journalist en content maker voor waaronder Maison Slash, blogger op leukewereld.be. Auteur van verschillende boeken waaronder haar laatste Marathon Mama. Houdt van korte en lange uitstappen en reizen met haar kroost, de wereld ontdekken, buiten zijn, back to basics.


Meer leuke uitstapideeën? Volg zeker ook Lobke’s blog www.leukewereld.be of instagram @ mamalobke

Lobke & kids (89 of 102)