Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Ons praktische advies om uw kind tegen de zon te beschermen

Gepubliceerd op 11/06/2021 Gepost door Priscilla

De zomer staat voor de deur en het is tijd om u te herinneren aan de juiste dingen die u moet doen om uw kind tegen de zon te beschermen.

Wat de zon betreft, spreekt het vanzelf dat kinderen jonger dan drie jaar niet aan de zon mogen worden blootgesteld. Voor oudere kinderen is het uiteraard raadzaam de blootstelling tot een minimum te beperken, of u nu aan zee bent, in de bergen, in de stad of zelfs achter het raam van een auto!

Zonnebrandcrème, onze beste bondgenoot

Het is het paradepaardje dat in de schappen van apotheken en parafarmacies ligt zodra de zon opkomt. Met zoveel producten in de aanbieding is het soms moeilijk kiezen. Eén ding is zeker, Le Petit Moutard raadt u aan crèmes te kiezen die beschermen tegen UVA- en UVB-stralen, en te kiezen voor een totaal scherm, bescherming 50. Dit geeft het product de tijd om een beschermende barrière te vormen. Het wordt aanbevolen om u 30 minuten voor blootstelling in te smeren met zonnecrème. Vergeet niet regelmatig opnieuw in te smeren, vooral na het zwemmen, en minstens om de 2 uur.

De voorkeur aan de schaduw

In de zomer is het sterk af te raden uw mosterd mee naar buiten te nemen tussen 12.00 en 14.00 uur, omdat de zonnestralen dan het gevaarlijkst zijn. Het is altijd beter om vroeg of na 17.00 uur naar het strand te gaan. Als u van plan bent een dag aan zee te blijven, zoek dan een schaduwrijk plekje op. Beschut onder een boom of een parasol zal de zon minder agressief zijn en kan uw peuter zelfs een dutje doen.

Een kleine tip: als je schaduw kleiner is dan je lichaam, is de zon te gevaarlijk. Aan de andere kant, als je schaduw groter is dan jijzelf, kun je blootgesteld worden aan de zon terwijl je beschermd bent.

Warmte betekent hydratatie

Pas op voor uitdroging. Als u uw kind tegen de zon beschermt, moet u ook aan de hydratatie van uw kind denken. De jongste kinderen zullen niet de reflex hebben om u om water te vragen, en nog minder als ze hun hele leven in het water doorbrengen! Daarom moet u hen uitnodigen regelmatig kleine hoeveelheden water te drinken om zichzelf te rehydrateren. Geef altijd de voorkeur aan water boven suikerhoudende dranken.

Zonnebrillen, de onmisbare accessoire

De ogen van onze kinderen zijn kwetsbaar en moeten, net als hun huid, tegen de zon worden beschermd. Wist u dat de lenzen van kinderen kwetsbaarder zijn dan die van volwassenen? Bij kinderen speelt het zijn rol als natuurlijke beschermingsfilter niet. Daarom is het van essentieel belang de juiste zonnebril te kiezen. De EG-beschermingscategorieën (Europese regelgeving) voor zonnebrillen lopen uiteen van 0 tot 4. Kies voor categorie 3 glazen, en categorie 4 voor extreme omstandigheden (bergen).

Dit advies geldt het hele jaar door, vanaf de eerste zonnestralen en waar u ook bent.

Andere artikels In de rubriek Gezondheid

First aid kit article

Eerste Hulp Kit: De Little Mustard's benodigdheden

Of het nu gaat om dagelijkse verzorging of om kleine ongelukjes tijdens een familie-uitstapje, het is van essentieel belang om een EHBO-doos te hebben met basismedicijnen en -producten om kleine wondjes te behandelen.

Lees meer
sport enfant

10 tips voor jonge sporters

Lichamelijke activiteit betekent ook voorbereiding en aandacht voor het lichaam. Aangezien de kinderen hier niet noodzakelijk over nadenken, is het aan de ouders om hiervoor te zorgen.

Lees meer