Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

De sporen van Tucana : avontuur in onbekend land

Gepubliceerd op 11/06/2021 Gepost door Jess
Trails of Tucana

Hoe speel je?

Tucana is een verzameling van kleine, weinig bekende eilanden, bezaaid met vreemde wezens en de overblijfselen van oude culturen. De spelers moeten een netwerk van paden tussen de eilanden aanleggen om de bewoners te helpen zich te verplaatsen en hen gemakkelijk toegang te geven tot zoveel mogelijk bezienswaardigheden.

1.Installatie

Elke speler krijgt een potlood en een blad van het scoreboek, dat hij voor zich neerlegt aan de kant van Isla Petit.

Eén speler wordt burgemeester genoemd, en is gedurende het spel verantwoordelijk voor de terreinkaarten. Hij schudt de stapel Terreinkaarten en vormt een stapel voor zich.

Hij schudt dan de set-up kaarten, kiest er één uit en roept de 10 letters op die kaart, één voor één in wijzerzin. Alle spelers noteren deze letters in de dorpen op hun scoreformulier, waarbij ze elk bij een ander dorp beginnen.

Rangschik de bonuskaarten naar gelang het aantal spelers.


Het spel kan beginnen...

2.het spel

Het doel van het spel is om de meeste Overwinningspunten te krijgen, door dorpen en bezienswaardigheden met elkaar te verbinden.

De burgemeester toont 2 terreinkaarten van de bovenste stapel, met vermelding van de twee opengelegde terreinen (bv. "Woestijn en Water"). Elke speler trekt dan 1 spoor dat de middelpunten verbindt van twee aangrenzende velden waarvan het terrein overeenkomt met het getrokken spoor. Als alle spelers klaar zijn, onthult de burgemeester twee nieuwe kaarten, en zo verder tot de stapel uitgeput is.

Als een speler een Curiositeit met een Dorp verbindt, omcirkelt hij de linker waarde die bij die Curiositeit hoort, en vervolgens de rechter waarde als hij de tweede Curiositeit van dezelfde soort met een Dorp verbindt. Het aansluiten van een tweede Curiosity trekt onmiddellijk een bonussegment waar gewenst.

Als een speler 2 dorpen met dezelfde letter verbindt, omcirkelt hij de waarde die bij die letter hoort. Als de bijbehorende bonuskaart beschikbaar is, neemt hij die ook.

Als de stapel uitgeput is, eindigt de ronde. Aan het eind van elke ronde tellen de spelers de omcirkelde waarden van hun vizieren bij elkaar op en krijgen evenveel overwinningspunten. Dan schudden ze de terreinkaarten om een nieuwe stapel te vormen en gaan op dezelfde manier verder voor ronde B.

3. Einde van het spel

Het spel eindigt als de stapel voor de tweede keer is uitgeput. Elke speler berekent zijn score door de winstpunten voor beide ronden van de bezienswaardigheden, de punten voor de verbonden Dorpen en de punten voor de bonuskaarten bij elkaar op te tellen.

De speler met de hoogste score wint het spel.

Jess' mening

Trails of Tucana behoort tot de modieuze Roll & Write of Flip & Write familie. In dit geval draai je 2 kaarten om, trekt een lijn op een kaart, en dat is het. Het is simpel, het is snel, het is vloeiend.

Tactiek en strategie zijn goed aanwezig: probeer een bonuskaart eerder te pakken dan de tegenstander, zoek de balans tussen veiligheid en risico's nemen, gebruik je bonussen verstandig... Veel kleine tactische keuzes om te maken tijdens het spel.

De herspeelbaarheid kan wat te wensen overlaten, want er zijn geen 50 mogelijke strategieën, ondanks de willekeurige opzet... Maar sommige varianten komen het spel vernieuwen wanneer dat nodig is.

Zoals veel spellen van deze familie kan het met veel spelers (tot 8) gespeeld worden... Fans kunnen proberen een hoge score te halen dankzij de solomodus.

Technische gegevens

Leeftijd : 8 jaar


Duur : 15 min


Aantal spelers : 1 tot 8


Auteur: Eilif Svensson


Illustraties : Kristian A. Ostby


Uitgever: Matagot


Foto's/afbeeldingen (c) Matagot

Andere artikels In de rubriek Spellen / speelgoed

Ouisticlic

Ouisticlic : op weg naar een foto safari

"Houd je ogen open en camera's bij de hand! Hier gaan we voor een eenvoudig observatiespel voor het hele gezin, in het favoriete universum van de kinderen!"

Lees meer
Carcassonne

Carcassonne: het klassieke tegelspel

Carcassonne, een stad in het zuiden van Frankrijk, beroemd om zijn unieke vestingwerken. In dit spel is het uw taak om de regio rond Carcassonne te ontwikkelen. Daartoe plaatst u uw counters op de wegen, in de steden, abdijen en weiden. Om te winnen moet je optimaal gebruik maken van je dieven, ridders, monniken en boeren!

Lees meer