Terug naar school

3 basis veiligheidsregels aan het spoor om aan de jongsten te leren

3-regles-elementaires-de-securite-ferroviaire-a-apprendre-aux-plus-jeunes_10092021144734

Stoppen aan de overweg wanneer de rode lichten knipperen, niet lang de sporen lopen en altijd achter de gele lijn op het perron wachten. Kinderen kunnen van jongs af aan een aantal basisregels rond spoorveiligheid leren om dramatische ongevallen te voorkomen.

Elk jaar gebeuren er in België nog te veel ongevallen op de spoorwegen. Deze ongevallen hebben vaak gewonden of zelfs doden tot gevolg. leiden tot gewonden, maar ook tot doden.

Door jongeren een aantal basisregels over spoorwegveiligheid bij te brengen hopen we sommige ongevallen te voorkomen.

Hier zijn 3 basisregels over spoorveiligheid die we de kinderen kunnen aanleren.<

Aan de overweg 

Ongevallen aan overwegen zijn meestal zeer ernstig. Daarbij zijn voetgangers, fietsers en vaak ook automobilisten betrokken. Veel ongevallen gebeuren net na de zomervakantie en in de winter.

Om spoorwegongevallen te voorkomen, zijn spoorwegovergangen gelukkig uitgerust met diverse signalen en veiligheidsvoorzieningen:

  • Andreaskruis
  • 2 rode lichten en een wit licht
  • Belsignaal
  • Slagbomen

 

De veiligheidsregel aan overwegen: het is verplicht te stoppen aan de overweg wanneer de rode lichten knipperen!

In de nabijheid van de sporen 

Het betreden van de sporen is uiterst gevaarlijk en veroorzaakt ook veel vertraging voor de treinen. Als een treinbestuurder iemand langs het spoor in de gevarenzone ziet lopen, is hij verplicht zijn trein tot stilstand te brengen of om trager te rijden.

De veiligheidsregel aan de sporen: de borden met "verboden toegang" betekenen dat het ten strengste verboden is op of langs de sporen te lopen.

In het station 

In het station worden de veiligheidsvoorschriften aangegeven en omgeroepen. Elke trein wordt aangekondigd door een luidspreker.

De veiligheidsregel van de spoorwegen: Op het perron in een station is het belangrijk om nooit de gele lijn of de noppentegels te overschrijden. Deze regel geldt zelfs als je iets op de rails laat vallen! In dat geval kan je het best iemand die in het station werkt om hulp vragen of het SOC bellen op het gratis nummer 0800/30.230.

Meer informatie

Wil je meer weten over de basisregels voor veiligheid in stations, langs de sporen en op overwegen? Download een gratis leuke en praktische educatieve kalender om jongeren te sensibiliseren.