Spring in 't Veld, de gids voor het gezin en voor kinderen in België

Een belevenis op blote voeten

Gepubliceerd op 12/06/2017 Gepost door FB
blotevoetenpad

Op steeds meer plekjes in België vind je "blotevoetenpaden". Dat zijn wandelpaden die speciaal werden aangelegd zodat je er veilig en pijnloos op je blote voeten over kan lopen.

Omdat er in je voeten heel wat zenuwen zitten, staat zo’n wandeling garant voor een unieke zintuiglijke ervaring. Bovendien is het de ideale manier om je hoofd leeg te maken en je gedachten even op stop te zetten. Je bent immers zo gefocust op het plaatsen van je voeten, dat je al het andere dat je aan je hoofd hebt even vergeet.

De lengte van een blotevoetenpad bedraagt meestal slechts een paar kilometer. Het is dan ook niet de bedoeling om er snel over te lopen. Integendeel, je moet elke pas voelen en ervaren.

Om er zeker van te zijn dat je constant geprikkeld wordt, maken je voeten om de zoveel meter kennis met een andere ondergrond. Je wandelt over hout en stenen, waadt door een beekje of stapt over gras dat nog lekker fris is van de ochtenddauw. Zo wisselen koud en warm, vochtig en droog, prikkelend en kriebelend elkaar af tijdens je wandeling.

(c) Blotevoetenpad Lieteberg Zutendaal

Heb jij zin om ook eens te gaan wandelen op blote voeten? Wij selecteerden drie plekjes waar je je schoenen en sokken kan uittrekken en genieten van de prikkels van de natuur!

1. Lieteberg in Zutendaal

Het allereerste blotevoetenpad van Vlaanderen werd aangelegd in een voormalige kiezel- en zandgroeve in Limburg en biedt een mix van spanning, ontspanning en beleving. Er zijn waterpartijen, zandheuvels en steile hellingen. Op het parcours van 3 km lang blijft het dus zeker niet bij wandelen, want je zal ook moeten klauteren, ploeteren en klimmen. 

Meer info op de website.

2. Gentbrugse Meersen

Dit avontuurlijke pad van ongeveer 1 km is niet kunstmatig aangelegd. Het volgt de natuur die reeds aanwezig was en evolueert mee met het weer en de seizoenen. Je wandelt over een natuurlijke ondergrond: steentjes, gras, zand, modder, water. Aan het einde van de wandeling kan je je voeten proper spoelen in de sloot en laten drogen aan de wind of het gras. 

Voor meer info kan je hier terecht. 

3. Ferme de la Planche in Montleban

Ook in Wallonië vind je prachtige blotevoetenpaden. Tijdens een wandeling over het blotevoetenpad van Ferme de la Planche ontdek je de prachtige omgeving van een werkzame boerderij. Het pad voert je drie kilometer lang terug naar de natuur. Onderweg zijn er mooie plekjes waar je kan pauzeren of picknicken. Na de wandeling is er tijd voor ontspanning. Er is een gezellige cafetaria voor de ouders en twee speeltuinen, voor kinderen van verschillende leeftijden. 

Neem hier een kijkje voor meer info. 

Andere artikels In de rubriek Familie-uitjes

hop

HOP! - Een expo op kindermaat

Het Museum van Elsene organiseert dit najaar “HOP!”, een ludieke en intuïtieve expo met de vaste collectie van het museum op kindermaat.

Lees meer
weekvanhetbos

Drie om te doen - Weekend van 6 oktober

Joepie! Het is weekend! Nog geen idee waar jullie naartoe gaan? Wij delen graag onze favoriete uit-tips.

Lees meer
Lees ook